W numerze m.in.
Studenckie Życie
Studentka
Moda
Świat Komputerów
Film
Zdrowie
Muzyka
Różności
Mobile Club
Kultura
Humor dnia
Żona wysyła męża - policjanta do sklepu po zapałki: .
- Tylko kup dobre zapałki, żeby się dobrze paliły -- dodaje. Po kwadransie policjant wraca, kładzie pudełko na stole i mówi zadowolony: - Bardzo dobre zapałki. Wypróbowałem w sklepie. Wszystkie się pala. |
Ugotuj Farfalle Ugotuj Farfalle alle zucchine z Academia de la Lengua
Słowo "makaron" [pastawłoski] jest pochodzeniem związane z określeniem greckim, które oznacza "mąkę wymieszaną z wodą".
Pierwsze ślady makaronu ujawniają się w postaci instrumentów do wytwarzania i gotowania, które znaleziono w czasie wykopalisk w jednym z grobów etruskich, były toprzyrządy kuchenne niezbędne do przygotowywania produktu "lasagne".300 lat p.n.e., Aristofane, największy z komediopisarzy greckich, opisując jedną z recept gastronomicznych wspomina o paście [makaronie] która przypomina aktualne "ravioli".W epoce rzymskiej znany i bardzo doceniany był makaron świeży. Określenie antyczne "lagano" [tasiemkowy "laganum", które pochodzi z historii grecji] w rzymskim wydaniu jest używane do dnia dzisiejszego zwłaszcza na południu włoch celem określenia makaronu w formie taśmy, nazywanym również w innych rejonach jako "lasagna" lub "tagliatella". Składniki dla czterech osób 350 gr. di makaronu kokardki 300 gr. kabaczków oraz 3 małe dojrzałe pomidory 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 wiązką listków bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól i pieprz do smaku. Przygotowanie Kabaczki wypłukać, odciąć końcówki a następnie pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć, skórkę i pokroić w długie drobne kawałki.Obraną cebulkę, oraz czosnek pokroić na bardzo drobne kawałki i delikatnie przyrumienić na małej ilości oliwy. Następnie dodać kabaczki, kilka listków bazylii i dusić przez kolejne 78 minut. Mieszając od czasu do czasu, dodać odrobinę pieprzu oraz soli. Do rondla dodać pokrojone pomidory i kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu. W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron kokardki, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listami bazylii.Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego Konkurs z Academia de la Lengua Jeżeli chcesz wziąć udział w tegorocznej "Fiesta de la Lengua", cyklicznej imprezie organizowanej przez Academię, oraz uczesać się na tą okazję w Salonie Jean Louis Dawid na ul Nowowiejskiej w Warszawie, wyślij na adres academia@studentnews.pl swoje zabawne zdjęcie na temat " Moja przygoda po włosku". Na zdjęcia czekamy do końca marca. ul. Nowy Świat 21atel. (022) 8281021 (022) 8262939 ul. Chmielna 13 I p.tel. (022) 8284139 www.academiadelalengua.pl |
||