W numerze m.in.
Opinia
Studenckie Życie
Moda
Świat Komputerów
Gospodarka bez tajemnic
Świat Nauki
Zdrowie
Muzyka
Różności
Turystyka
Finanse
Kultura
Humor dnia
Na ulicy zepsuł się hydrant i leje się z niego woda. Przyszedł fachowiec który kluczem francuskim zakręca zepsuty zawór. W tym samym czasie z przeciwnej strony ulicy nadchodzi pijaczek mocno zataczając się na boki. Wreszcie podchodzi do fachowca i mówi: - P...p...panie, przestań p...p...pan kręcić tą ulicą bo nie mogę utrzymać równowagi! .
|
W krainie zmysłu smaku
Trudno jaednoznacznie stwierdzić, który ze zmysłów:
smak, węch, wzrok, słuch czy dotyk dostarcza
nam najwięcej przyjemnych doznań. Najprawdopodobniej
to dzięki współpracy wszystkich tych
zmysłów możemy w pełni cieszyć się życiem. Jeśli
jednak mówimy o rozkoszach podniebienia, palma
pierwszeństwa należy się smakowi.
W medycynie niekonwencjonalnej uważa się, że
smaki stymulują organy: smak gorzki - serce, słodki
- trzustkę, kwaśny - wątrobę, słony - nerki, cierpki
- jelito grube, a ostry - płuca. Znając ich właściwości
można tak dobierać produkty żywnościowe, aby
oddziaływały tylko korzystnie na nasze samopoczucie.
Zgodnie z tą teorią smak kwaśny orzeźwia,
poprawia trawienie, słodki - daje energię, gorzki
- poprawia apetyt, trawienie i przemianę materii,
obniża poziom płynów w ustroju, oczyszcza go
z toksyn, wyraźnie odchudza, cierpki - działa wysuszająco
na organizm i poprawia koloryt skóry; ostry - wzmaga apetyt i trawienie; natomiast
słony - zwiększa apetyt, ułatwia trawienie, zatrzymuje płyny w organizmie, oczyszczając go
z toksyn i martwych komórek.
Naszym ulubionym smakiem jest jednak smak słodki, prawdopodobnie dlatego, że owoce
były zawsze częścią pokarmu, a organizm człowieka przystosował się do wykorzystywania
wielu zawartych w nich składników. Owoce, w większości pozbawione tłuszczów, zawierają
oprócz węglowodanów, błonnika, witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych
specyfi czne dla siebie, czynne biologicznie substancje, jak barwniki, garbniki, olejki zapachowe
itp. To one decydują o walorach smakowych, atrakcyjnym wyglądzie i zapachu
owoców. Dlatego warto w nich zasmakować a także w produkowanych z nich sokach, jak
np. naturalne soki domowe Paola z serii "Sok Domowy".
Pachnący, klarowny, wspaniały do herbaty, jako dodatek do deserów i rozcieńczony - jako
codzienny napój. 570 g / ok. 5,50zł
|
|
|