W numerze m.in.
Opinia
Studenckie Życie
Moda
Świat Komputerów
Gospodarka bez tajemnic
Świat Nauki
Zdrowie
Muzyka
Różności
Turystyka
Finanse
Kultura
Humor dnia
Przychodzi facet do lekarza. Wyjmuje swoj "interes" cały poobijany, spuchnięty, zakrwawiony. Lekarz pyta: .
- Jezus Maria, kto pana tak urządził? - Ja sam. - Czemu? I jak? - Jestem masochistą. Normalnie, kładę interes na kowadle i walę ile sił młotkiem. - A kiedy ma pan w tym przyjemność? - Jak nie trafię. |
Pijmy kefir!
"Sztuka dobrego jedzenia niekoniecznie polega na tym, żeby wybierać według wyrafinowania, lecz raczej na tym,
aby zjeść najsmaczniej w danych warunkach, czyli w zależności od miejsca, czasu i zawartości portfela. Bułka
z kefirem to idealny posiłek na wakacjach w wiejskim sklepie albo i domu, w radykalnym kryzysie finansowym, ale
także w obliczu innych dostępnych, lecz mało ciekawych ofert. To znacznie lepsze śniadanie niż jajecznica ze starych
jajek na margarynie i dużo bardziej atrakcyjny lunch niż mrożone frytki, pizza z mikrofali czy hamburger
z papieru toaletowego." Piotr Bikont Ponadto kefir jest niezastąpionym "lekarstwem" pomagającym pozbyć się nieprzyjemnych skutków juwenaliowej imprezy. parfait kefirowe według Kurta Schellera Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Kefir wlać do miski, dodać sok z cytryny i wódkę, rozmieszać. Dodać żelatynę, znowu zamieszać i odstawić do lodówki. Ubić śmietanę. Kiedy tylko kefir zacznie się ścinać, wymieszać go z bitą śmietaną, dodać kawior. Na wpół zastygłą masę wlać do wyłożonego folią podłużnego naczynia i wstawić do lodówki. Parfait powinno mieć konsystencję na tyle stałą, żeby dało się kroić nożem. Podawać w plastrach. masę wlać do wyłożonego folią Kawior może być czarny albo czerwony, najładniej wygląda mieszanka obu gatunków. W wersji skromniejszej można zamiast kawioru dodać do kefiru drobno pokrojone kolorowe jarzyny.
1 l kefiru 25 ml soku z cytryny 25 ml wódki 15 g żelatyny 100 g śmietany kremówki 50-100 g kawioru (lub drobno posiekanych jarzyn) kefirator podaje Robert Makłowicz Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski, wlać kefir, dodać drobno posiekane orzechy i koperek, zgnieciony czosnek, olej, przyprawić solą do smaku, wymieszać, podawać dobrze schłodzony jako chłodnik. SKŁADNIKI 300 g ogórków (najlepiej gruntowych) 600 ml kefiru 7-8 włoskich orzechów 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka oleju słonecznikowego pęczek koperku sól |
|||