Student NEWS - nr 16 - okładka
W numerze m.in.
 
Humor dnia
Przychodzi facet do lekarza. Wyjmuje swoj "interes" cały poobijany, spuchnięty, zakrwawiony. Lekarz pyta:
- Jezus Maria, kto pana tak urządził?
- Ja sam.
- Czemu? I jak?
- Jestem masochistą. Normalnie, kładę interes na kowadle i walę ile sił młotkiem.
- A kiedy ma pan w tym przyjemność?
- Jak nie trafię.
.            

Pijmy kefir!

"Sztuka dobrego jedzenia niekoniecznie polega na tym, żeby wybierać według wyrafinowania, lecz raczej na tym, aby zjeść najsmaczniej w danych warunkach, czyli w zależności od miejsca, czasu i zawartości portfela. Bułka z kefirem to idealny posiłek na wakacjach w wiejskim sklepie albo i domu, w radykalnym kryzysie finansowym, ale także w obliczu innych dostępnych, lecz mało ciekawych ofert. To znacznie lepsze śniadanie niż jajecznica ze starych jajek na margarynie i dużo bardziej atrakcyjny lunch niż mrożone frytki, pizza z mikrofali czy hamburger z papieru toaletowego." Piotr Bikont
Ponadto kefir jest niezastąpionym "lekarstwem" pomagającym pozbyć się nieprzyjemnych skutków juwenaliowej imprezy.

parfait kefirowe
według Kurta Schellera

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Kefir wlać do miski, dodać sok z cytryny i wódkę, rozmieszać. Dodać żelatynę, znowu zamieszać i odstawić do lodówki. Ubić śmietanę. Kiedy tylko kefir zacznie się ścinać, wymieszać go z bitą śmietaną, dodać kawior. Na wpół zastygłą masę wlać do wyłożonego folią podłużnego naczynia i wstawić do lodówki. Parfait powinno mieć konsystencję na tyle stałą, żeby dało się kroić nożem. Podawać w plastrach. masę wlać do wyłożonego folią
Kawior może być czarny albo czerwony, najładniej wygląda mieszanka obu gatunków. W wersji skromniejszej można zamiast kawioru dodać do kefiru drobno pokrojone kolorowe jarzyny.

Robert Makłowicz, Piotr Bikont
Dialogi języka z podniebieniem
Wydawnictwo Znak
SKŁADNIKI
1 l kefiru
25 ml soku z cytryny
25 ml wódki
15 g żelatyny
100 g śmietany kremówki
50-100 g kawioru (lub drobno posiekanych jarzyn)

kefirator
podaje Robert Makłowicz

Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do miski, wlać kefir, dodać drobno posiekane orzechy i koperek, zgnieciony czosnek, olej, przyprawić solą do smaku, wymieszać, podawać dobrze schłodzony jako chłodnik.
SKŁADNIKI
300 g ogórków (najlepiej gruntowych)
600 ml kefiru
7-8 włoskich orzechów
5-6 ząbków czosnku
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka oleju słonecznikowego
pęczek koperku
sól