W numerze m.in.
Opinia
Nauka języków
Studenckie Życie
Świat Komputerów
Film
Sport
Muzyka
Finanse
Kultura
Mieszkanie dla studenta
Humor dnia
Śląskie: (słowniczek: gerdiny - firanki, bryle - okulary) Spotyko się Gerdo z Trudom: Gerdo: Trude, Ty se kup nowe gerdiny bo ja wszystko widza co Ty ze swoim starym wyrobiasz... Trude: A Ty se kup nowe bryle, bo ja nie ze swoim wyrobiom ino z Twoim.
.
|
Dieta piwna
Ekonomiści dowodzą, że są takie produkty, których spożywamy tym więcej, im mniej mamy pieniędzy (jeśli nie stać nas na mięso i ser,
musimy zjeść dwa razy tyle ziemniaków albo chleba). Student, kiedy nie stać go na obiad, pewnikiem kupi sobie jeszcze jedno piwko.
O zbawiennych właściwościach piwa dużo by mówić. Jak wiadomo, piwko pijemy głównie dla
witaminy B2 i PP. Piwko przeczyszcza też nerki i wzmacnia serce. Piwko, w końcu, pijemy dla jego
niepowtarzalnego posmaku goryczki i aby ugasić pragnienie. No i jeszcze... bo "nieźle wchodzi" na
imprezkach.
Eliksir szczęścia
Bez pyfka (terminologia Witkacego), bro, bronxa (nowomowa młodzieżowa)
nie sposób kibicować biało-czerwonym, przegadać całego
wieczoru z dawno niewidzianym kumplem ani z tym widzianym
całkiem niedawno.
- Lubię coś sączyć w czasie wieczornego spotkania ze znajomymi.
A piwo doskonale się do tego nadaje. To bardzo socjalizujący napój-
mówi Krzysiek, student II roku Historii Sztuki. Kufel jasnego pełnego
integruje i zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Słowem - eliksir
szczęścia.
Entuzjastyczne podejście studentów do napoju najlepiej wyrażają
słynne już rozmowy piwne: Student A: "Gdzie idziesz?", Student B:
"Na piwo", Student A: "Dobra, przekonałeś mnie". Warto też
wiedzieć,
że Witkacy był tak wielkim amatorem piwa, że w didaskaliach
do "Szewców" zaznaczył, że jeden z bohaterów wznosi z górę kufel
piwa z Browaru w Żywcu.
Małe piwo
Zimową porą najlepiej spożywać piwo w miejscach zadaszonych.
Świetnie nadają się do tego kluby i puby. Choć same ceny mogą
nas niejednokrotnie przysporzyć o kaca, nie polecamy spożywania
piwa na mrozie (grozi anginą). Przyjmowanie piwa w domowych pieleszach
jest niezwykle przyjemne, choć może się skończyć skrajnym
rozleniwieniem. Jeśli do spożywczaka mamy niedaleko, pizzę można
zamówić przez telefon, to jest szansa, że zalegniemy z pyfkiem
w ręku na kilka dni.
Łaskawsza aura gna miłośników browarka w plener. W miejscach
publicznych, czyli na skwerkach i w parkach, możemy natknąć się na
coś dużo gorszego od zapalenia gardła... Ponury Pan Strażnik Miejski bądź równie ponury Pan Policjant może, powołując się na literę
prawa, wypisać mandat na okrągłe 100 polskich nowych. I niestety
zniżki studenckie w tym przypadku nie obowiązują.
Piwa sobie naważyć
W pełni świadomy piwosz powinien posiadać pewną wiedzę z zakresu
technologii produkcji i rodzajów piwa. W zależności od zawartości
ekstraktu piwo może być lekkie (do 10 proc. ekstraktu), pełne
(10-15 proc.), albo mocne (15 pro. i więcej).
Wiele też zależy od samej fermentacji. Mętne i kwaskowe piwo
białe (weisserbeir) i ciemny, słodowy porter uzyskiwane są metodą
górnej fermentacji. Drożdże pozostają wówczas w górnej części
fermentatora. Przy fermentacji dolnej drożdże opadają na dno kadzi.
Tak produkowane jest, najpopularniejsze w Polsce, jasne pełne piwo
pilzeńskie i ciemne piwo monachijskie. Zawartość alkoholu w piwie
waha się od 1,2 proc. do 12.
Nie daj sobie wcisnąć byle czego. O jakości piwa świadczy jego
wysoka klarowność, drobna piana i odpowiedni bukiet piwa, na który
składają się walory smakowe i zapachowe.
Ania Wilczyńska
|
|
|