Jest nadzieja dla alergików uczulonych na pokarmy, którzy dziś mogą jedynie unikać uczulających ich potraw. Pierwsze podjęzykowe szczepionki odczulające ten rodzaj alergii są już na etapie badań klinicznych.
Co więcej - zdaniem
specjalistów rezultaty tych badań są bardzo obiecujące! – Podjęzykowe odczulanie pokarmami jest wciąż jeszcze w fazie prób, budzi jednak
coraz większą nadzieję w miarę jak przybywa danych klinicznych. Trwa też proces
doskonalenia samych szczepionek – mówi prof. Krzysztof Buczyłko, kierownik
łódzkiego Centrum Alergologii. Dodaje, że naukowcy pracują obecnie nad
wyodrębnianiem i dopasowywaniem kolejnych uczulających cząsteczek (białek), występujących
w pokarmach. Te, które udało się w ten sposób wyodrębnić, są już produkowane
w laboratoriach w formie sztucznych - idealnych do odczulania tzw. alergenów
rekombinowanych. Na ich bazie powstają preparaty, które mogą być podawane chorym
w formie szczepionek. Zdaniem naukowców w przypadku alergii pokarmowej
najwygodniejszą i najskuteczniejszym sposobem będzie podawanie szczepionki doustnie
(podjęzykowo). O skuteczności tej metody odczulania świadczą efekty stosowania w Europie już od
ponad 20 lat (od kilku lat w Polsce)
szczepionek w formie kropel podjęzykowych, przeznaczonych do leczenia alergii
na pyłki roślin, roztocze kurzu domowego czy kota oraz od niedawna,
najnowocześniejszej formy, tabletek z alergenami pyłków traw. Pomagają one także
już dziś w walce z alergiami krzyżowymi - jednoczesne uczulenie na te same
białka zawarte w pyłkach roślin i pokarmach.
Jaja, mleko i orzeszki - na początek
Dr Teresa Małaczyńska, ordynator Oddziału Alergologii i Chorób Płuc
gdańskiego Szpitala Dziecięcego „Polanki"dodaje, że w niektórych ośrodkach podejmowane są próby odczulania podjęzykowego
potwierdzonej alergii na białka mleka krowiego, jaja kurzego, czy orzeszków
arachidowych. – Wyniki są zachęcające, choć metoda nadal traktowana jest jako eksperymentalna
i jest nadal jeszcze obarczona ryzykiem wystąpienia reakcji anafilaktycznej –
mówi doktor.
Alergia na
pokarmy, to coraz poważniejszy problem, przede wszystkim z trzech powodów. Po
pierwsze:jedyną metodą zapobiegania jej jest unikanie źródeł alergii. Tymczasem
wyeliminowanie z diety wszystkich pokarmów, które wywołują u nas niepożądaną
reakcję jest bardzo trudne. Po drugie: zagrożeń – źródeł alergii – wciąż
przybywa. Po trzecie: reakcje alergiczne na pokarmy mogą mieć bardziej
gwałtowny przebieg niż te na pyłki.
Z szacunków, jakie przedstawia Polskie Towarzystwo Alergologiczne*wynika, że
alergie pokarmowe dotykają dziś 6 proc. dzieci oraz 2 do 4 proc. dorosłych. U
części dzieci alergie pokarmowe mijają z wiekiem. Reakcję alergiczną może
powodować praktycznie każdy pokarm (zestawienie poniżej). Najczęstsze objawy dotyczą skóry- wysypka, pokrzywka, świąd; układu pokarmowego
-nudności, biegunka oraz układu oddechowego - duszności, kaszel, obrzęk krtani.
W skrajnych przypadkach może pojawić się reakcja w postaci wstrząsu
anafilaktycznego, którego konsekwencją może być nawet zgon. – Alergia na pokarmy jest jedną z
głównych przyczyn odpowiedzialnych za reakcję anafilaktyczną, szczególnie u
dzieci. Najczęściej występuje anafilaksja na orzeszki ziemne, w USA dotyczy to
ok. 1,5 proc. populacji – mówi dr Małaczyńska. Dodajmy, że reakcja alergiczna na pokarm może być bardzo silna, nawet na
niewielką ilość alergenu. Zdarza się, że wywołuje ją nawet
zapach gotującej się w pobliżu potrawy, czy śladowe ilości uczulającego
składnika zawarte w innym pożywieniu. Do najsilniej uczulających pokarmów należą białko jaja kurzego, mleko, ryby,
skorupiaki, orzechy laskowe i orzeszki ziemne, a także produkty zawierające
pszenicę.
Szczepionka sprawdzona w alergiach na
pyłki i roztocze
Dlatego alergolodzy z ogromną nadzieją patrzą na wyniki prób klinicznych odczulania
alergii na pokarmy za pomocą szczepionek podjęzykowych. Tym bardziej, że ta
bezinwazyjna metoda doskonale sprawdza się już w tej chwili w leczeniu alergii
wziewnych. Odczulanie, czyli immunoterapia alergenowa jest obecnie
najskuteczniejszą metodą walki z alergią i jedynym przyczynowym sposobem jej leczenia we
współczesnej medycynie. Jej nowoczesną metodą są szczepionki w postaci kropel
lub tabletek podawanych podjęzykowo. Skuteczność i bezpieczeństwo tej metody
zostały potwierdzone klinicznie, jest stosowana u dorosłych i dzieci od 5-go
roku życia. – W moich doświadczeniach bezpieczna metoda podjęzykowa sprawdza się bardzo
dobrze nie tylko w odczulaniu alergii wziewnych, ale także krzyżowych. Podczas
odczulania na pyłek brzozy maleje jednoczesna alergia krzyżowa na jabłko czy
inne owoce. Oczywiście tylko pod warunkiem, że w szczepionce znajdował się ów
krzyżowy składnik – mówi prof. Buczyłko. Dodaje, że w Polsce wciąż nie ma szeroko zakrojonych badań alergii krzyżowej. Z
tych, które są dostępne wynika, że w pyłkowicy około 1/4 do 1/3 pacjentów
ma też objawy zależne od krzyżowo reagujących białek. – Dla roztoczy i krewetek jest to prawdopodobnie około 10 procent, zaś dla
sierści i mięsa wciąż nie wiadomo dokładnie o jakiej grupie chorych
mówimy. Warto jednak pamiętać, że występuje na przykład alergia krzyżowa na
mięso królika bądź jagnięcinę u dzieci uczulonych na surowe mleko– dodaje prof.
Buczyłko.
Na czym polega odczulanie podjęzykowe?
Alergen w postaci kropli lub tabletek podaje się na błonę śluzową pod językiem.
Lek można podawać samodzielnie, w domu, poza gabinetem lekarskim. Dawkę kropli
lub tabletkę nanosi się na błonę śluzową pod językiem. Szczepionkę należy
przetrzymać w tym miejscu przez 2 minuty i następnie połknąć.
Krople nanosi się
pod język przy użyciu specjalnego dozownika, który umożliwia łatwe i precyzyjne
odmierzenie dawki szczepionki. Tabletki - najnowocześniejsza dziś forma odczulania, na razie dostępne są tylko
w przypadku uczulenia na pyłek traw. Wkłada się je bezpośrednio pod język
Immunoterapia podjęzykowa składa się z dwóch etapów:
- Leczenia wstępnego, czyli przyjmowania codziennie coraz większych dawek
alergenu aż do osiągnięcia dawki maksymalnej, odpowiedniej dla danego pacjenta.
Ten etap trwa kilka dni: zwykle 9 -11 dla kropli i 3 dla tabletek. Pierwsza
dawka kropli lub pierwsza tabletka powinna być przyjęta w gabinecie alergologa.
- Leczenia podtrzymującego, czyli regularnego przyjmowania, zwykle codziennie,
ustalonej dawki maksymalnej.
W przypadku alergenów całorocznych (np. roztocze) leczenie musi być
kontynuowane przez cały rok. W przypadku alergii sezonowej (na pyłek traw,
drzew, chwastów) odczulanie podjęzykowe, może być prowadzone okołosezonowo, kilka miesięcy w roku, przed i
w trakcie sezonu pylenia.
Aby odczulanie było skuteczne musi trwać minimum 3
lata (odczulanie całoroczne np. na roztocze) lub 3 kolejne sezony (odczulanie
okołosezonowe np. na pyłek traw).
Jak zdiagnozować alergię pokarmową?
Aby potwierdzić reakcję kliniczną z podejrzanym alergenem pokarmowym
przeprowadza się testy skórne, naskórkowe testy płatkowe oraz doustne próby
prowokacji. Można również przeprowadzić specjalne testy krwi. Za pomocą tych
metod nie można jednak określić ryzyka wystąpienia reakcji krzyżowej
pomiędzy różnymi alergenami. W ostatnich latach rozwija się jednak coraz
bardziej diagnostykaoparta na ocenie tzw. alergenów rekombinowanych (panalergenów),
czyli cząsteczek składowych określonego alergenu wspólnych dla kilku alergenów.
Panalergeny występują właśnie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego odpowiedzialnych np. za reakcję krzyżową, np. pomiędzy mlekiem krowim i kozim, żółtkiem jaja a mięsem kurczaka, czy białkiem jaja kurzego i przepiórczego.
Więcej informacji o odczulaniu znajdziesz na stronie: www.odczulanie.info
*Najczęstsze pokarmy, które mogą wywołać niewłaściwą reakcję immunologiczną organizmu to: