PASCAL OD KUCHNI

Na kuchenne stoły i półki księgarń trafiają cztery nowe przewodniki kulinarne Pascala. Indie, Chiny, Japonia i Meksyk kuszą niesamowitymi smakami i doborem wybitnych autorów, wśród których jest między innymi była Miss Indii. Dla miłośników dobrego jedzenia Pascal Travel Club przygotował konkurs „Smaki i zapachy podróży” z wartościowymi nagrodami.

2.jpgW portalu www.pascal.pl można przeczytać ekskluzywne wywiady a autorami. Po powrocie z wakacji warto sięgnąć po jeden z przewodników kulinarnych Pascala, zaprosić znajomych i wspólnie przygotować ucztę przywołującą smak potraw, które zasmakowały nam w podróży. W ramach serii ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk, fascynujące nie tylko ze względu na tematykę, ale również na osoby autorów. 

- Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. i cały czas cieszy się dużym zainteresowaniem czytelników dlatego ją rozbudowujemy. Gotowanie w domu z przyjaciółmi jest coraz popularniejsze a my dostarczamy świeże pomysły na kolejne spotkania przy kuchennym stole. Uważamy, że jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale i skutecznym sposobem odkrywania świata.– mówi Agnieszka Hetnał, Redaktor Naczelna Wydawnictwa Pascal.

Z pięknie ilustrowanymi przewodnikami kulinarnymi łatwo poznać historię, kulturę, geografię kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie. Dzięki  przepisom i recepturom, w których zapisana jest historia, zwyczaje, temperament mieszkańców i uroda krajobrazu opisywanego miejsca można również opisywanego kraju „dotknąć”.

Autorem przewodnika kulinarnego „Indie” jest Anita Agnihotri, była Miss Indii oraz założycielka i właścicielka istniejącej od 13 lat znanej restauracji Bombay w Szczecinie, której zdjęcia zdobią karty przewodnika kulinarnego Pascala. Anita Agnihotri odkrywa przed nami pełne przypraw i kolorów Indie. Wertując strony książki, zachwycamy się piękną żółtą barwą potraw z curry, mieniące się złotem ghee, pomarańczową soczewicą czy ulubioną przez mieszkańców Goa czerwoną chilli.

Czytając przepisy znawcy kuchni orientalnych i mentora Pawła Albrzykowskiego w przewodniku kulinarnym „Chiny” uwalniamy w wyobraźni zapach imbiru czy sosu sojowego, smak bułeczek baozi z mięsnym farszem, smażonego ryżu z Yang chow, kurczaka Gong Bao...

Oglądając w przewodniku kulinarnym „Japonia” autorstwa Pawła Albrzykowskiego zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Japonii, czyli3.jpg Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa. Wędrujemy także po historii kuchni japońskiej i jej prawidłach.

Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata w przewodniku kulinarnym „Meksyk” Ewy Rusek oraz Andrzeja Rudnickiego-Sipayłło. Szukamy śladów Tolteków, Majów, Azteków i innych ludów zamieszkujących terytorium Meksyku przed przybyciem Hiszpanów.

          

Proponowane w przewodnikach potrawy zostały tak dobrane, by każdy - niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych - mógł podać na stół dania prosto z Indii, Chin, Japonii, Meksyku, Maroko, Tunezji, Węgier, Hiszpanii. Produkty wymienione w recepturach są dostępne w polskich sklepach.

Przewodniki pozwalają poznać kraj, region, miasto wszystkimi zmysłami, przywołują wspomnienia z wakacyjnych wypraw i zabierają w fascynującą podróż przez smaki i zapachy. To doskonały prezent dla ukochanej osoby i świetny pomysł na wspólne gotowanie albo też pretekst, by wieczór spędzić w fotelu z książką na kolanach.

Konkurs „Smaki i zapachy podróży”

Zadaniem uczestników Konkursu jest opisanie miejsc, wydarzeń, potraw, które przywodzą na myśl odbytą lub wymarzoną podróż, które niosą z sobą smak i zapach wakacji oraz dodatkowo zilustrowanie ich zdjęciami. Opis i zdjęcia mogą być pełne melancholii, zadumy, humoru czy dowcipu. Więcej informacji o konkursie można znaleźć na stronie internetowej:

http://www.pascal.pl/o_ptc.php?ind=smaki_i_zapachy_podrozy

4.jpgWydawnictwo Pascal jest czołowym dostawcą treści turystycznych i liderem wśród wydawnictw turystycznych. Wspólnie z serwisem targeo.pl uruchomiło pierwszy w Polsce przewodnik dla narciarzy dostępny przez telefon komórkowy. Pascal posiada ponad 55-procentowy udział w rynku przewodników turystycznych. W 2008 roku oferta wydawnictwa obejmie blisko 500 tytułów przewodników w kilku seriach, atlasów geograficznych, książek ilustrowanych i przewodników kulinarnych oraz ponad 200 pozycji kartograficznych, w tym mapy, plany miast i atlasy samochodowe. Wydawnictwo inicjuje i angażuje się w działania mające na celu popularyzację świadomej i bezpiecznej turystyki oraz aktywnego stylu życia.

Pascal to także rozbudowany wortal, umożliwiający korzystanie z informacji o atrakcjach turystycznych, księgarni, forum podróżniczego i przystąpienie do Pascal Travel Club – programu oferującego zniżki w hotelach, obiektach turystycznych i restauracjach.

Nagrody dla zwycięzców konkursu : I nagroda o wartości 1300 zł: rodzinny (dla czterech osób) weekend w hotelu „META" w Szczyrku II nagroda o wartości 1 246 zł: stylowy weekend dla dwóch osób w Rezydencji Apollo w Karpacz. III nagroda o wartości 932 zł: weekend „Japoński” dla dwóch osób w hotelu Terra Sudeta w Goworowie z kursem kuchni japońskiej. IV nagroda o wartości 750 zł: romantyczny weekend dla dwóch osób w hotelu Zagroda Bamberska w Poznaniu. V nagroda o wartości 200 zł: komplet 6 przewodników kulinarnych Pascala wyróżnienie x 4: przewodnik kulinarny Pascala


Komentarze
Polityka Prywatności