Po pięciu latach emisji i 1000 odcinków serial „Na Wspólnej” doczekał się własnej książki! Wydana przez Wydawnictwo Pascal „Kuchnia na Wspólnej” autorstwa Elżbiety Bogusławskiej-Przybysz pozwala „od kuchni” poznać ulubionych bohaterów i aktorów a także przeczytać o wielu ciekawostkach z planu filmowego. Wydanie książki zbiega się z emisją jubileuszowego odcinka serialu.
We wtorek, 9 września br. TVN wyemituje tysięczny odcinek „Na Wspólnej”. Dzięki książce fani będą mogli jeszcze lepiej poznać bohaterów serialu oraz aktorów, którzy wcielają się w ich role. Tytuł nierozerwalnie związany z serialem był prezentem, który otrzymali aktorzy podczas specjalnego spotkania z okazji emisji tysięcznego odcinka.
W książce zaprezentowano życie bohaterów „Na Wspólnej”, w tym szczególnie ich „życie kuchenne”. Upodobania kulinarne i stosunek do jedzenia mówią wiele o ich charakterze i filozofii życia. Czym innym jest kolacja u Ziębów, a czym innym kolacja u Izabeli Brzozowskiej. Czytelnik zajrzy do kuchni głównych bohaterów i do baru „Na Wspólnej”. Dowie się, z czego Włodek Zięba przygotowuje drinki oraz na czym polega sekret wspaniałych wypieków jego żony.
Opowieść o serialowych przygodach uzupełniają wywiady z aktorami, m.in. Bożeną Dykiel, Anną Korcz, Ewą Gawryluk, Grażyną Wolszczak, Joasią Jabłczyńską, Anną Guzik, Renatą Dancewicz, Mieczysławem Hryniewiczem, Tomaszem Schimscheinerem, Waldemarem Obłozy, Robertem Kudelskiem. Aktorzy opowiadają zarówno o smakołykach powstających na planie, kulisach kręcenia scen kulinarnych, jak i o swoich zdolnościach i ulubionych daniach.
Serial „Na Wspólnej” emitowany jest na antenie TVN od 2003 roku i każdego dnia przyciąga przed telewizory kilka milionów widzów. Został również laureatem Telekamery 2008 w kategorii serial obyczajowy.