W kuchni japońskiej szczególną rolę odgrywa odpowiednia prezentacja i oprawa potraw, jedzenie jest bowiem dla Japończyków doświadczeniem nie tylko kulinarnym, ale i estetycznym. Jak mówi przysłowie, japońska kultura kulinarna jest „smakiem kształtów” (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposób podania potraw są równie ważne jak odbiór smakowy. Kompozycje potraw japońskich (moritsuke) to niemalże artystyczne impresje przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w którym pusta przestrzeń odgrywa równorzędną rolę.
Wreszcie na naszym rynku wydawniczym pojawiała się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np. sushi), ale także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc i o kuchni arystokracji dworskiej, i samurajów, i mieszczan z Edo. Dowiadujemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo i zielona herbata. Dowiemy się, czym jest odświętna kuchnia, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.
Iwona Kordzińska-Nawrocka - absolwentka japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz Uniwersytetu Shinshū w Matsumoto. Adiunkt w zakładzie Japonistyki i Koreanistyki UW. Specjalizuje się w klasycznej literaturze, języku i kulturze japońskiej. Stypendystka Japońskiego Ministerstwa Edukacji, Fundacji Japońskiej, Fundacji im. Takashimy i Międzynarodowego Ośrodka Studiów nad Kulturą Japońską (Nichibunken) w Kioto. Opublikowała m.in. książkę Japońska miłość dworską (2005) w serii Oblicza Japonii.