Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier

17 listopada na półki księgarskie trafi najnowsza książka Roberta Makłowicza Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier. Jest to pierwsza książka z serii podróży Makłowicza. W przyszłym roku ukaże się część poświęcona kuchni austriackiej. „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier” powstały na podstawie program telewizyjnej Dwójki, który w wyjątkowy i niekonwencjonalny sposób łączy sztukę gotowania z pragnieniem podróżowania i poznawania kulturowych tajemnic różnych zakątków globu.

Makłowicz zabierał swoich widzów na kulinarne wędrówki w bardzo różne miejsca – od Doliny Chochołowskiej po Jamajkę. Okraszony osobowością Roberta Makłowicza cieszy się do dziś ogromną popularnością nie tylko wśród koneserów kuchni, amatorów gotowania, ale przede wszystkim wśród osób ciekawych świata.

Gotował w basenie, na balkonie czy na warszawskim bazarze. Jednak zapytany o to, którą swoją podróż wspomina najlepiej, bez zastanowienia odpowiada: „Węgry, ze względu na jedzenie”.

Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier to książka, która pokazuje największe fascynacje autora, tak kulinarne, jak i podróżnicze. Makłowicz jest tu znakomitym przewodnikiem po węgierskiej krainie. Głównym elementem książki są oczywiście konkretne przepisy kulinarne oraz szczegółowe i smakowite opisy przygotowywania potraw. Na targu w Debreczynie ugotujemy kapustę nadziewaną po debreczyńsku, w przepięknym Egerze nauczymy się robić egerskie naleśniki, a na wzgórzach Badacsony upieczemy kurczaka po badaczońsku.


Komentarze
Polityka Prywatności