Chcieliśmy oddać w Państwa ręce niezwykłą książkę - kulinarny bilet dookoła świata. Para podróżników i dziennikarzy w książce pachnącej kardamonem, chili i szafranem opowiada o aromatycznych przyprawach, zapachach i smakach, które wędrowały wraz z odkrywcami. Ponad 70 autentycznych potraw i przepisów z całego świata, typowych dla regionów i różnych obszarów geograficznych. Autorzy opisują każdą potrawę oraz jej historię, charakteryzują pod kątem kulturowym i obyczajowym.
Gorąco polecamy.
Anna Kwiatkowska i Tomasz Rudomino. Podróżują, fotografują i filmują.Napisali setkę reportaży i relacji z wypraw do ponad 100 krajów. O swoich wyprawach opowiadają na antenie Telewizji Polskiej. "Przez dwanaście lat z kamerą i aparatem fotograficznym podróżowaliśmy po świecie i... jedliśmy. Z takim samym uporem i przyjemnością, z jakim przemierzaliśmy afrykański busz,
podziwialiśmy zabytki europejskich miast i przedzieraliśmy się przez dżunglę, próbowaliśmy najprostszych i najbardziej wykwintnych dań, bo podróż i jedzenie od wieków są nierozłączne". Podróże ze smakiem to opowieści o
tym, jak przyprawy zmieniły świat, to gawędy o chili, curry i mango, a także o ludziach, legendach, historiach rozpalających wyobraźnię, bez której gotowanie nawet według najlepszych przepisów nie może się udać.
Zawartość tematyczna Podróży ze smakiem:
Kuchnia Nowego Świata
Kuchnia Oceanu Indyjskiego
Kuchnia Czarnej Afryki
Kuchnia Azji i Pacyfiku
Kuchnia Maghrebu
Kuchnia Europy
Tytuł: Podróże ze smakiem; autorzy: Anna Kwiatkowska i Tomasz Rudomino; okładka: Anna Pol; premiera: listopad 2006 (27 listopada); wydanie I; objętość: 208 stron; zdjęcia kolorowe; format: 210 x 240 mm; oprawa twarda; ISBN: 83-7163-541-9; cena detaliczna: 39,00