Podróżnik w kuchni

Podróżnik w kuchni to nie tylko pełna nastrojów encyklopedia kulinarnych zwyczajów i tradycji różnych kultur, a także przepisów, ale również kulinarna przygoda. To paszport do kulinarnej kultury 12 krajów - od Europy po Azję i od Ameryki Środkowej po Bliski Wschód. Książka zdaje się mówić, że jedzenie to podróż, to odkrywanie kultur, tradycji i smaków, to przywoływanie zapamiętanych obrazów, zapachów, emocji.

Sięgając po nią, domatorzy uruchomią wyobraźnię, podczas gdy globtroterzy będą wspominać wspaniały kuskus i bistiję z Marakeszu oraz niepowtarzalne aromaty przypraw spowijające kairskie suki.

Będą łowić dzikie łososie w szwedzkich fiordach i ucierać tradycyjne garam masala z dziewięciu przypraw, jak to robią w sklepie w Bombaju. Doprawią hiszpańską paellę szafranem i oszaleją na punkcie tureckiego kebabu.

Gazpacho

Ta zimna zupa, idealna na letnie upały, pochodzi z Andaluzji.


NA 4 OSOBY
200 g czerstwego białego chleba
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
750 g dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, bez pestek, pokrojonych w kostkę
1 ogórek, obrany, bez pestek, pokrojony w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
sól
2 łyżki stołowe sherry lub octu winnego

PRZYGOTOWANIE
1. W misce wymieszać czosnek, kumin, sól, ocet lub sherry i 50 g chleba. Odstawić na około 30 min.
2. Do innej miski włożyć 1/3 pokrojonej papryki i ogórka, nieco chleba i 1/2 pokrojonego pomidora; wstawić do lodówki.
3. Pozostałe warzywa i chleb zmiksować w malakserze. Odcedzić papkę przez gazę do wazy i dodać oliwę. W razie potrzeby nieco rozcieńczyć lodowatą wodą.
4. Pozostały chleb pokroić w kostkę. Użyć do przybrania zupy wraz z odłożonymi warzywami.


Komentarze
Polityka Prywatności