A wszystko przez geny
Nasze organizmy nigdy nie miały żywić się tłuszczem i słodyczami; nasz układ odpornościowy nie powstał z myślą o dzisiejszym higienicznym i jałowym środowisku; nasze umysły nie zostały zaprojektowane do przetwarzania bezdusznych, sztucznych elektronicznych impulsów od rana do nocy. Oto przyczyna, dlaczego tak wiele ludzi cierpi na chroniczne choroby, z którymi ich przodkowie ledwie się stykali.
• Uszkodzone geny powodują raka
Spotkajcie "genetycznych mechaników" reperujących organizm, a zrozumiecie, co się dzieje, kiedy zawodzą!
• Coraz wyższa cena płacona za nowoczesny tryb życia
Dlaczego jedna trzecia wszystkich mieszkańców Zachodu cierpi na otyłość, cukrzycę oraz inne przejawy "zespołu metabolicznego"?
• Pokolenie z chorobą Alzheimera
Skąd bierze się u niektórych predyspozycja do demencji?
Dlaczego coraz większy procent społeczeństwa pada ofiarą chronicznych chorób, które tak rzadko dotykały pokolenia naszych dziadków? Dlaczego stajemy w obliczu tak wielu epidemii, od cukrzycy po depresję? Naukowcy przynoszą nam dziś nową, zaskakującą odpowiedź - nasze geny i nasza kultura się rozminęły. Innymi słowy, nasze geny nie radzą sobie zbyt dobrze ze współczesną kulturą. Nie zostaliśmy zaprojektowani, by żyć w świecie, który dla siebie stworzyliśmy i teraz płacimy za to wysoko cenę, borykając się z astmą, artretyzmem, chorobą Leśniowskiego-Crohna i nowotworami.
Uzasadniając swoją tezę, Greg Gibson zabiera nas do wnętrza ludzkiego genomu, dzieląc się najświeższą wiedzą o tym, jak nasze geny naprawdę ze sobą współdziałają i jak podlegają wpływom kultury i środowiska.
A wszystko przez geny obala niegdysiejsze, przestarzałe już debaty toczone pod hasłem "natura czy kultura", wprowadzając nowy pogląd, o wiele bardziej intrygujący i znacznie bliższy prawdzie.