Coraz więcej Polaków rzuca wyzwanie japońskim mistrzom kuchni i - samodzielnie lub w gronie znajomych - próbuje przyrządzić sushi i sashimi. Nic dziwnego - te wyszukane orientalne dania to dzieło sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi.
Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi – saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. Najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi – od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.
Premiera książki: 13 kwietnia
Patroni medialni: Interia.pl, Smaker.pl, Konnichiwa.pl
Wydawnictwo RM
ISBN 978-83-7243-785-3
Stron 96
Format 222x238
Cena 39,90
Odwiedź nas w Internecie: www.rm.com.pl