Smaki północnej Italii
O istocie kultury jedzenia i picia decyduje nie tyle jedzenie, ale ludzie, którzy spoglądają na nas z drugiej strony stołu. Przyrządzaj jedzenie dla ludzi, których lubisz, których kochasz. – pisze Marlena de Blasi w Smakach północnej Italii, kontynuacji wydanej w ubiegłym roku książki kucharskiej poświęconej regionom południowych Włoch.
Tym razem autorka zabiera nas w podróż po północnej części Włoch. Odwiedzimy aż dziesięć "gastronomicznych regionów", m.in. Toskanię, Umbrię, Lombardię, Piemont, Wenecję Euganejską. Skąd ta fascynacja światem kuchni? Wszystko zaczęło się na początku lat 60-tych gdy podczas wakacji spędzonych razem z rodziną we Włoszech dziewięcioletnia Marlena spotkała na plaży kobietę przygotowującą przekąskę, merendina. Niewiele mówiąc, zaczęła jej pomagać. Razem pokroiły ziemniaki, rozłożyły na nich listki rozmarynu, polały oliwą, posypały solą i upiekły na ognisku. I tak się zaczęła trwająca do dziś przygoda kulinarna Marleny de Blasi, szefowej kuchni, krytyka kulinarnego, popularyzatorki włoskiej kuchni regionalnej. Na szlakach tej przygody spotkała m.in. samą Julię Child, przez kilka lat razem współpracowały, i dziś Amerykanie nazywają ją drugą Julią Child.