Jedz, smakuj i chudnij czyli "Rewolucja na talerzu"!

Sernik, po którym schudniesz, i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem (TVN Style) dowodzą, że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów.


COŚ NA ZĄB - tylko 255 zamiast 550 kcal !


Kurczak z woka

1 pierś z kurczaka
0,5 czerwonej papryki
0,5 bulwy kopru włoskiego
0,5 kalarepki
1 marchewka
0,5 ogórka wężowego
1 garść kiełków soi lub słonecznika
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 papryczka chilli
1 garść listków kolendry
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
sok z połowy limonki
1 łyżka uprażonych nasion sezamu
0,5 pęczka kolendry
szczypta cukru
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

2.jpgKurczaka pokrój w paski, zalej sosem sojowym, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i utarty imbir. Marynuj przez pół godziny.
Z ogórka usuń nasiona. Papryczkę chilli drobno posiekaj, a warzywa pokrój w słupki. W woku mocno rozgrzej olej, wrzuć
warzywa (bez ogórka), posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru. Podsmażaj, cały czas mieszając, około 5 minut. Po
tym czasie dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmażaj jeszcze 4 minuty. Pod koniec dodaj ogórek i kiełki oraz skrop
całość sokiem z limonki i olejem sezamowym. Dokładnie wymieszaj i zdejmij wok z ognia. Gotowe danie podawaj posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.

porcja tradycyjnego dania ma 550 kcal,
naszej wersji 255 kcal

Zdjęcia: © by Małgorzata Molska, Agnieszka Trojak

Komentarze
Polityka Prywatności