"Jiro śni o sushi" to fascynujący dokument o 85-letnim Jiro Ono, właścicielu najmniejszej restauracji świata, która otrzymała trzy gwiazdki w prestiżowym rankingu Michelina. Restauracja Jiro Ono to legendarne miejsce w samym sercu Tokio, gdzie serwowane jest wyłącznie sushi. Za najwyższą jakość płaci się tu astronomiczne ceny, a mimo to na rezerwacje stolika trzeba czekać wiele tygodni.
Ale Jiro Ono poświęcił swojej restauracji i poszukiwaniu doskonałego smaku całe życie. "Jiro śni o sushi" z muzyką Philipa Glassa ("Godziny", "Koyaanisqatsi") to opowieść o japońskiej tradycji i poszukiwaniu doskonałości. To wielowymiarowy portret niezwykłego człowieka i pasji, która stała się sposobem na życie.
Film, który miał swoją światową premierę na festiwalu w Berlinie, a w polskich kinach zadebiutuje 25 maja, zachwycił już amerykańską krytykę. Pisze się o jednym z najlepszych dokumentów roku i mocnym kandydacie do przyszłorocznych oscarowych nominacji. Poniżej kilka głosów amerykańskiej prasy:
Przepyszny dokument. Tylko go zjeść.
Time Out New York
Przed seansem zarezerwujcie sobie stolik w najbliższej knajpce sushi. Bo jak tylko zapalą się światła po seansie, będziecie umierać z głodu.
Indiewire
Czysty i elegancki, jak sushi, które robi Jiro.
Premiere Magazine
Prawdziwe porno dla miłośników jedzenia.
Slant Magazine
Wspaniały hymn dla rzemiosła i smaku w każdym aspekcie życia.
Variety
Porywający i piękny. Wspaniały portret niezwykłego artysty.
Anthony Bourdian, autor książki "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly"