Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować

zbieranie i przetwarzanie

Nowa książka wydawnictwa Bosz to praktyczny poradnik odsłaniający świat szlachetnych ziół. Estetycznie dopracowany leksykon zawiera mnóstwo barwnych fotografii, rycin, rysunków. Książka może stać się przewodnikiem po świecie ziół zarówno dla początkujących w tej tematyce jak i zaawansowanych. Powinna zarazem stanowić niezbędne uzupełnienie wiedzy dla każdego zainteresowanego zdrową żywnością, ekologią czy naturalnymi produktami. Zioła stanowić mogą świetny materiał do samodzielnego tworzenia przypraw.

Publikacja pozwala też szukać alternatywnych wobec chemicznego sposobów leczenia, na przykład kaszlu, kataru czy problemów żołądkowych. Książka w sumie opisuje prawie 50 rodzajów ziół. Każde z nich jest dokładnie scharakteryzowane pod względem historii i zastosowania, działania leczniczego oraz sposobów zbierania i przechowywania. Dodatkowo, obok przedstawionych roślin znajduje się kalendarz zbiorów, który pozwala określić najlepszą porę na ich poszukiwanie.  Liczne przepisy na nalewki, napary, oleje i inne napoje odsłania niezwykle bogate możliwości stosowania ziół, które czekają na odkrycie i samodzielne eksperymentowanie. Glistnik jaskółcze ziele czy pięciornik kurze ziele to tylko niekóre z oryginalnych propozycji, na temat których można dowiedzieć się wielu ciekawostek. Informacje na temat miejsc, gdzie pojawiają się rośliny pozwalają z większą wnikliwością spojrzeć na otaczającą rzeczywistość i przekonać się, że wiele cennych gatunków można spotkać blisko siebie, nawet w dużym mieście, na nasypach kolejowych, skarpach, obrzeżach lasów, które lubi porastać na przykład podbiał pospolity.  

         Książkę ubarwiają ilustracje prezentujące zioła, współczesne zdjęcia jak i stare archiwalne ryciny, które umiejscawiają rośliny w kontekście długiej historii zielarstwa i fascynacji ich bogatymi właściwościami.


Komentarze
Polityka Prywatności