Spełniaj marzenia, smakuj życie, znajdź miłość i bądź szczęśliwa! Zmysłowa i pogodna powieść o dobrej stronie życia. Tysiące kobiet na całym świecie już zakochało się w tej książce. Tego samego dnia świat może się zawalić, a los uśmiechnąć łaskawie. Kilka chwil po tym, jak Elena Alvarez zostaje zwolniona z pracy kucharza, otrzymuje propozycję, o jakiej wcześniej mogła tylko marzyć.
Podupadająca restauracja w malowniczym Aspen potrzebuje szefa kuchni, który postawi ją na nogi. Trzeba zmienić wystrój, uzupełnić sprzęty, zaplanować menu i akcje marketingowe, zatrudnić cukiernika oraz sommeliera. Dwa miesiące na rewolucję w kuchni to niewiele ale Elena, której życie nie szczędziło batów ani wyzwań, nie należy do osób, które się poddają. I kto wie, może w końcu spotka miłość swojego życia i znajdzie swój przepis na szczęścia…
A co podaje się w restauracji Pomarańczowy Niedźwiedź? Chcesz posmakować kuchni Eleny, a jednocześnie trafić do serca kogoś bliskiego? Nic bardziej prostego. Po prostu przyrządź czekoladę.
fot. Mariusz Robak
Gorąca czekolada Majów
6 szklanek mleka
1 opieczona, obrana ze skórki i posiekana łagodna papryczka chili
½ przekrojonej wzdłuż laski wanilii
½ szklanki cukru
10 dag meksykańskiej czekolady posiekanej na grube kawałki
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka
laska cynamonu
Zimne mleko wlać do rondla, dodać chili, wymieszać. Wyskrobać miąższ wanilii i dodać do mleka. To, co zostanie z wanilii, połamać i też wrzucić do garnka. Dodać cukier, czekoladę, cynamon i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, aż czekolada się roztopi, a mleko będzie bardzo gorące (uważać, żeby się nie zagotowało!). Zdjąć z pieca, przecedzić i wlać z powrotem do rondla. W osobnej misce ubić jaja, dodać szklankę gorącego mleka, dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wlać do rondla z czekoladą i spienić ubijaczką, aż napój zyska pienistą konsystencję. Rozlać do dużych kubków i ozdobić laskami cynamonu. Doskonały afrodyzjak.
Barbara O’Neal, Jak znaleźć przepis na szczęście
przeł. Iwona Sumera, Wydawnictwo Literackie 2012