Jak jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

ak jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

„W dżungli zdrowia” to pierwszy tom nowej serii poradników Beaty Pawlikowskiej, w której znana podróżniczka tłumaczy, jak jedzenie wpływa na ciało i duszę. Namawia, by zrezygnować ze sztucznej żywności, która niszczy organizm oraz uczy jak się odżywiać, by być silnym, odpornym i zadowolonym z życia. Książka ukazała się 21 maja nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Beata Pawlikowska opisuje, jak dzięki podróżom po całym świecie odkryła, że jedzenie wpływa na organizm w sposób, z jakiego ludzie nie zdają sobie sprawy. Przybliża, jak wygląda proces powstawania masowej, taniej żywności, do której dodaje się sztuczne dodatki, mające poprawiać smak, zapach i wygląd. Pełne chemii, bezwartościowe jedzenie niszczy działanie organizmu, zakłóca jego funkcjonowanie, równowagę i naturalną odporność, co w konsekwencji prowadzi do wielu różnych chorób. Należy szukać takiego pożywienia, które będzie wspierać organizm, dostarczać mu siły i zdrowia. Beata Pawlikowska tłumaczy, że zdrowy organizm to taki, który ma poprawnie działający układ odpornościowy i który funkcjonuje zgodnie z naturą. Nie należy zakłócać tych procesów przez pełne chemii jedzenie, leki czy suplementy diety.

Beata Pawlikowska tłumaczy, że dusza i ciało wpływają na siebie wzajemnie. Kiedy przestanie się jeść masowo produkowaną żywność z chemicznymi dodatkami, organizm ożywa. Powraca wewnętrzna równowaga, spokój, radość i zdrowie. Znikają wszelkie problemy z koncentracją, myśleniem, siłą woli czy nastrojem. "W dżungli zdrowia" zawiera listę produktów, których NIE należy spożywać - są to m.in. alkohol, gotowe dania z proszku, jogurty i serki w kubkach, wszelkie "dietetyczne" produkty od których w rzeczywistości się tyje, mleko w kartonie, napoje gazowane, chleb czy słodycze ze sklepu. Autorka przedstawia również spis rzeczy, które pozbawione są chemii i które warto spożywać: warzywa i owoce, kasze i zboża, przyprawy, świeże zioła. Dodatkowo przekonuje, że sen zbawiennie wpływa na organizm, poprawia odporność, przynosi inspirację i siłę. Wyjaśnia też, dlaczego warto żyć w zgodzie z naturą, uprawiać sport i spędzać czas na świeżym powietrzu. Podróżniczka namawia czytelników, by przejęli za siebie odpowiedzialność, świadomie o sobie decydowali, kontrolowali swój stan zdrowia i samopoczucie poprzez dobre odżywianie. Dzięki temu w swojej książce podaje gotowy przepis na szczęście.
Zmieniałam się podczas podróży. Obserwowałam jak działa moje ciało i umysł w różnych krajach, gdzie inaczej żyje się na co dzień, używa się innych składników i przypraw do gotowania jedzenia. W niektórych częściach świata ludzie byli szczupli, zwinni i bardzo uważni. W innych - otyli, powolni i zatrzaśnięci w schematach. To było fascynujące. Eksperymentowałam na własnym organizmie i odkrywałam coraz to bardziej zdumiewające rzeczy. Od czego zależy zdrowie, siła ducha i bystrość umysłu? Zapraszam w podróż przez dżunglę zdrowia. - pisze Beata Pawlikowska.

O autorce:
Beata Pawlikowska - pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Z pasją pisze i opowiada o podróżach, spełnianiu marzeń i odnalezieniu się w "dżungli życia". Organizuje wyprawy do dżungli amazońskiej i w inne egzotyczne miejsca. Pisze książki, felietony i reportaże. Fotografuje. W Radiu ZET prowadzi audycję "Świat według Blondynki". Autorka kilkunastu książek, w tym pierwszej polskiej książki opublikowanej przez National Geographic. Silna, samodzielna i odważna. Twierdzi, że te cechy pozwalają spełnić wszystkie marzenia, a jej recepta na osiągnięcie sukcesu to pasja poparta ciężką pracą, która pozwala osiągnąć mistrzostwo w dowolnej dziedzinie.

Już wkrótce kolejne tomy z serii: "Moje zdrowe przepisy", "Moja dieta cud", "Największe kłamstwa naszej cywilizacji", "Największe skarby naszej cywilizacji".

Komentarze
Polityka Prywatności