Święta Bożego Narodzenia dla autorki książki „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny” to czas pełen ciepła i to nie tylko tego rodzinnego. Gorąco robi się w jej kuchni zwłaszcza gdy miesza tradycję ze swoimi nowatorskimi pomysłami. Tworząc aromatyczne wypieki, lawirując pomiędzy zapachem pomarańczy, wanilii i delikatną szynką domowej roboty Kinga udowadnia, że święta mogą smakować inaczej. Kreuje, zmienia i przyprawia o zawrót głowy, udowadniając, że nawet najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.
Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej, polskiej edycji – znanego na całym świecie – kulinarnego show „Master Chef”, prowadzi popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz posiada własny program pt. Z.U.P.A. na kanale Kuchnia+. Niedawno wydała swoją pierwszą książkę z przepisami pt. „Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny”, w której prezentuje zdrowe i zaskakujące potrawy na bazie powszechnie dostępnych produktów. To właśnie z niej pochodzą proponowane, świąteczne propozycje, chociaż książka przydaje się o każdej porze roku.
Wybrane przepisy
Keks świąteczny
czas przygotowania: 15 min
czas całkowity: 50 min
liczba: 12 porcji
Składniki
600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
200 g mielonych migdałów
100 g orzechów np. włoskich, laskowych
3 jajka
3 łyżki oleju
1 cytryna
1 pomarańcz
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
1. Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut.
2. Zmielone migdały połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
3. Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymieszać.
4. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół.
5. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
6. Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym
Składniki na lukier
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.
2. Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.
Możliwości
– rodzynkowiec – wystarczy użyć tylko rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy
– mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego słonecznika
– lukier może mieć różne kolory jeżeli zastąpimy sok z cytryny np. sokiem z buraka – czerwony, wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego kurkumy (żółty)
Domowy Advocat, czyli likier jajeczny
czas przygotowania: 20 minut
czas całkowity: 20 minut
ilość: 1 L
składniki
6 żółtek
200g cukru
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250 czystej wódki
Przygotowanie
Żółtka wraz z cukrem ubijać na parze przez 6-7 minut (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą)
1. Kiedy podwoją swoja objętość, będą gęste, a cukier się rozpuści dodać cały czas miksując mleko skondensowane i wódkę. Całość ubijać jeszcze 5 min.
2. Przelać do butelki. Ostudzić i włożyć do lodówki.
Możliwości
– likier kawowy lub czekoladowy - wystarczy podczas ucierania żółtek dodać 2 łyżki kawy lub 2 łyżki kakako
– likier można wzbogacić o ziarenka wanilii lub skórki z cytrusów np. pomarańczy, cytryny lub limonki
– wódkę można zastąpić białym rumem
Pieczeń wołowa i pieczone bataty
Czas przygotowania: 10 min
czas pieczenia: 40 min
Ilość: 6 osób
Składniki
1,5 kg chudej wołowiny
4 bataty
1 łyżeczka płatków chili
2 czerwone cebule
1 główka czosnku
1 papryczka chili
pieprz i sól morska
olej rzepakowy
Przygotowanie
1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Odstawić na godzinę aby nabrało temperatury pokojowej.
2. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 °C z funkcją grzania góra-dół. Mięso popieprzyć i posmarować olejem. Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony.
3. Przełożyć je do brytfanki, obok umieścić pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Piec około 35-40 min do momentu kiedy mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 65°C. Najlepiej sprawdzić za pomocą termometru kuchennego.
4. Po upieczeniu mięso odłożyć na 10 min. Pokroić na 1 cm plastry i doprawić solą morską.
5. Bataty obrać i pokroić w długie paski o szerokości 1 cm.
6. W misce wymieszać bataty z 2 łyżkami oleju rzepakowego i płatkami chili. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 °C około 15 min. Przed podaniem posypać solą.
Możliwości
– zimne mięso świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek
– dookoła mięsa można umieścić inne warzywa tj. drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę, brokuły, lekko posolić
***
Dane wydawnicze:
autor: Kinga Paruzel, tytuł: „Nie.. zwykła kuchnia”, Wydawnictwo: BURDA KSIĄŻKI, ISBN 978-83-7778-623-9, cena detaliczna: 49,90 zł, format: 190x250, liczba stron: 250, kategoria: książka kucharska, oprawa: twarda, premiera: 10 września 2014