Gotowanie często kojarzy się z koniecznością spędzenia długich godzin w kuchni, a przy dzisiejszym tempie życia mało kto ma na to czas. Dla wszystkich, którzy chcą zjeść szybko i smacznie, mistrz kuchni włoskiej Gino D’Acampo zebrał 130 autorskich przepisów. „Gotowanie po włosku w 20 minut” ukazało się 18 marca nakładem Wydawnictwa Burda Książki.
Gino D’Acampo przekonuje, że na przygotowanie smacznej włoskiej potrawy wystarczy poświęcić 20 minut – czyli tyle samo czasu, co na podgrzanie gotowych dań ze sklepu. W dodatku czas spędzony w kuchni może być okazją na relaks: muzyka i kieliszek wina sprawią, że nawet najbardziej głodny czytelnik z przyjemnością odda się przygotowywaniu włoskiej potrawy. Gino D’Acampo udowadnia, że wystarczy minimum wysiłku, by zyskać maksimum zadowolenia.
Autor zdradza, jak należy organizować miejsce pracy w kuchni oraz potrzebne sprzęty i przybory, by proces gotowania odbywał się szybko i efektywnie. Przepisy pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczaki, ryby czy makaron, aby wykorzystać produkty, które czytelnik ma właśnie w szafce lub lodówce. Gino D’Acampo prezentuje również sposoby skracające czas przyrządzania posiłku: mrożenie warzyw i posiekanych ziół lub przygotowywanie zapasów bułki tartej.
„Gotowanie po włosku w 20 minut” to aż 130 przepisów na zupy i przystawki, dania obiadowe, lunche i lekkie kolacje – zarówno dla zwolenników mięsnych potraw, jak i wegetarian i wegan. Sałatka z kurczaka i chorizo z fasolą i rukolą, cienkie plastry jagnięciny z rzeżuchą i octem balsamicznym, plastry tuńczyka w dressingu z natki pietruszki, cytryny i czosnku, filety z dorsza w pikantnym sosie pomidorowo-czosnkowym, opiekane bakłażany z pomidorami i jogurtem ziołowym, makaron linguine w sosie z tuńczyka i wędzonego łososia – to propozycje w sam raz na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy wspólną ucztę z przyjaciółmi. Nie zabrakło także pomysłów na desery: mrożony sorbet owocowy z limoncello, owoce jagodowe z sosem z białej czekolady, mus cappuccino, superszybki budyń czekoladowy czy zabaglione z winem marsala.
O autorze:
Gino D’Acampo – mistrz nowoczesnej kuchni włoskiej. Jego książki: „Dieta italiana”, „Włoskie dania makaronowe”, „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” i „Gotowanie po włosku w 20 minut” są wysoko oceniane przez wielbicieli dobrego jedzenia i znakomicie się sprzedały. Urodzony na południu Włoch Gino odziedziczył zamiłowanie do gotowania po swoim dziadku. Jest dyplomowanym kucharzem. Pracował w wielu krajach europejskich. Obecnie mieszka w Anglii, prowadzi restauracje, często występuje w brytyjskiej telewizji.
Nakładem Wydawnictwa Burda Książki ukazały się następujące książki Gino D’Acampo:„Dieta italiana”, „Włoskie dania makaronowe” i „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska”.
Dane wydawnicze:
Autor: Gino D’Acampo, tytuł: „Gotowanie po włosku w 20 minut”, Wydawnictwo Burda Książki, ISBN 978-83-7778-782-3, cena: 49,90 zł, format 205 x 255 mm, liczba stron: 224, oprawa miękka, data premiery: 18 marca 2015 r.
O Wydawnictwie Burda Książki:
Wydawnictwo książkowe istnieje od ponad dziesięciu lat – wcześniej pod nazwą G+J Książki, od grudnia 2013 roku jako Burda Książki. W ofercie ma około 1200 tytułów. Rocznie wydaje 300 pozycji książkowych. To czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, którego oferta obejmuje ponad 300 tytułów (powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria i książki dla dzieci). W 2012 i 2013 roku wydawca otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012. Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie. W styczniu 2014 Wydawnictwo Burda Książki otrzymało tytuł Wydawcy Roku 2013 w ramach corocznych nagród przyznawanych przez „Magazyn Literacki KSIĄŻKI” – najstarsze i największe pismo dotyczące branży wydawniczej w Polsce.