Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.
Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.
Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii
Politechniki Krakowskiej, laureat Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych
Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć zamieszczonych w książce.
Książkę polecają:
To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu.
Różnorodna, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego - jak pokazują Autorzy - niejedno ma oblicze.
Grzegorz Łapanowski
Nauczyłam
się jeść kaszę, kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce. We Włoszech na przykład
kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu bardzo zasmakowała. Dzisiaj
różne rodzaje kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego bardzo
się cieszę, że powstała taka piękna książka, pełna pysznych przepisów.
Tessa Capponi-Borawska
Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! Chociaż
wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś
mi się nudna zdawała… Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego
pejzażu… Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać?
Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje
myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły
się smakowicie. Panowie autorzy - dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki
kompendium informacji o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te
nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że
więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze - będzie
umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać,
tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie.
A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością znajdzie wśród dziesiątek
przepisów. Ja np. całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury.
Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę!
Maryla Musidłowska
Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, a staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (połączenie sushi i kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co teraz powiesz?
Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich produktów - nie tylko przepisy! Polecam!
Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika "Kuchnia"