„Cały ten cukier” pełnometrażowy dokument Australijczyka Damona Gameau odkrywający sekrety przemysłu cukrowniczego wejdzie do kin 18 marca. Jako uzupełnienie, polecamy książkę „Cały ten cukier”, która trafi do sprzedaży 10 marca. Książka jest relacją z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Podobnie jak film ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto w książce znajdziecie ponad 30 przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu potrawy bez cukru.
Kiedy Damon Gameau, australijski aktor i filmowiec, poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Postanowił doprowadzić się do porządku i dlatego znacznie ograniczył spożycie cukru. Zanim się obejrzał, stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach do herbaty. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za "zdrowe", takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.
Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył o blisko 9 kilogramów w ciągu 60 dni. Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca. Żeby zrozumieć, dlaczego i jakie szkody cukier wyrządza w ciele człowieka, Damon wyprawił się nawet za ocean, do Stanów Zjednoczonych. Rozmawiał z producentami żywności, ekspertami ds. zdrowia i zwykłymi ludźmi, konsumentami cukru. Odkrył, że 80% produktów dostępnych na półkach supermarketów zawiera cukier i dowiedział się, że przez nadmierne spożycie tej substancji aż 5,5 miliona Australijczyków cierpi na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Książka "Cały ten cukier" to relacja z eksperymentu i podróży Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, którymi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża ze sobą współpracuje i że jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwa. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem, wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru - książka zawiera ponad trzydzieści przepisów na pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu potrawy.
Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.