Zmodyfikowana pszenica może być źródłem zdrowszej żywności

Dział: Genetyka

Zmienioną genetycznie pszenicę, która zawiera więcej błonnika roślinnego w postaci gorzej przyswajalnej skrobi, uzyskali naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii.

Zdaniem autorów pracy na łamach pisma "Proceedings of the National
Academy of Sciences", żywność z nowej odmiany pszenicy może
jeszcze korzystniej wpływać na ludzkie zdrowie, niż pełnoziarniste
produkty z odmian tradycyjnych.

Zespół naukowców z kilku oddziałów australijskiej Commonwealth
Scientific and Industrial Research Organization wyhodował
pszenicę, której wyłączono dwa geny wpływające na produkcję skrobi
i jej skład. Dzięki temu ziarna nowej odmiany pszenicy zawierają
skrobię z małą ilością wielocukru amylopektyny i ponad 70 proc.
większą zawartością amylozy.

Taka skrobia jest znacznie bardziej odporna na strawienie niż
normalnie, gdyż amyloza znacznie gorzej rozpuszcza się w wodzie w
porównaniu z amylopektyną. Skrobia z niezmienionej pszenicy składa
się niemal w 80 proc. z amylopektyny, a w 20 z amylozy.

Jak wyjaśniają naukowcy, gorzej przyswajalna skrobia jest jednym
ze składników tzw. błonnika roślinnego - razem z węglowodanami,
których ludzie zupełnie nie trawią, jak np. celuloza.

Wyniki wielu badań wskazują, że dieta bogata w błonnik ogranicza
absorpcję cukru do krwi i obniża ryzyko rozwoju otyłości, chorób
serca, cukrzycy oraz chorób układu pokarmowego, jak np. rak jelita
grubego. Innymi słowy, odgrywa ona ważną rolę w prewencji wielu
chorób będących plagą krajów rozwiniętych.

Najbogatsze w błonnik są produkty z całego ziarna zbóż, które
oprócz skrobi zawierają dużo węglowodanów odpornych na strawienie.

Skrobia może teoretycznie zostać zupełnie strawiona w jelicie
cienkim, ale zależy to w dużym stopniu od jej składu. Jeśli proces
trawienia jest częściowy, to do krwi wchłaniane jest mniej
glukozy, a ponadto powstają pewne produkty bakteryjnej fermentacji
skrobi (tzw. kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach), które
chronią przed rakiem jelita grubego.

Dlatego żywność produkowana z całego ziarna nowej pszenicy może
mieć jeszcze bardziej korzystny wpływ na nasze zdrowie, niż
pełnoziarniste produkty z pszenicy tradycyjnej. 

Jak zaobserwowali badacze, u szczurów karmionych przez 13 dni
ziarnem nowej odmiany jelita funkcjonowały lepiej niż u gryzoni,
którym podawano zwykłe ziarno. W odchodach zwierząt badacze
odnotowali też większe ilości kwasów tłuszczowych o krótkich
łańcuchach, które obniżają ryzyko raka jelita grubego.(PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności