Złożone genetyczne podłoże alkoholizmu
Kilkadziesiąt nowych genów, które mogą wpływać na preferencje do picia alkoholu, a co za tym idzie - na skłonności do alkoholizmu, zidentyfikowali naukowcy z USA. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Autorzy pracy liczą, że ich odkrycie pomoże lepiej zrozumieć
biologiczne czynniki, które odpowiadają za skłonności do
nadużywania alkoholu. Naukowcy z zespołu dr Susan E. Bergeson z
Uniwersytetu Stanu Teksas w Austin przeanalizowali aktywność
wszystkich genów w mózgach (a dokładnie w komórkach nerwowych
mózgu) myszy z 9 szczepów, różniących się pod względem wrodzonych
upodobań do alkoholu.
Przed doświadczeniem żaden z gryzoni nie miał kontaktu z
alkoholem tak, by naukowcy mieli pewność, że wszelkie różnice
między nimi mają wyłącznie podłoże genetyczne, a nie są związane z
wcześniejszymi doświadczeniami zwierząt. W badaniach użyto
techniki tzw. mikromacierzy, która pozwala sprawdzać aktywność
tysięcy genów jednocześnie; aktywność genu przekłada się na
produkcję zapisanego w nim białka.
Z pomocą nowoczesnych metod analizy statystycznej naukowcy
wytypowali najpierw 4 tysiące genów wyraźnie różniących się
aktywnością między szczepami myszy o silnych oraz słabych
preferencjach do alkoholu.
Dalsze badania pozwoliły zawęzić ten zbiór do 75 genów
najbardziej różniących się pod względem aktywności. Były to przede
wszystkim geny, które regulują pracę komórek nerwowych i
odpowiadają za utrzymanie ich dobrym stanie.
Okazało się, że ok. 20 z tych genów znajduje się na chromosomie 9
myszy, w tych fragmentach DNA, które wcześniej powiązano z
ryzykiem alkoholizmu u ludzi. Funkcja kilku genów z tej grupy nie
jest jeszcze znana naukowcom.
Zdaniem badaczy, wyniki tych badań dostarczają wielu nowych
informacji na temat genetycznego podłoża nadużywania alkoholu i
mogą pomóc w lepszym zrozumieniu przyczyn alkoholizmu.
"Wcześniejsze doświadczenia sugerowały na przykład, że chromosom 9
myszy zawiera geny, które mogą wpływać na spożywanie alkoholu.
Dzięki naszej analizie udało się zawęzić liczbę tych genów z kilku
tysięcy do zaledwie 20" - komentuje dr Bergeson.
Dzięki tym odkryciom można będzie się też skupić na badaniu genów
nigdy wcześniej nie wiązanych z ryzykiem alkoholizmu. (PAP)