Odkryto białko wpływające na hormon otyłości
Naukowcy odkryli białko, które reguluje aktywność i działanie adiponektyny, hormonu otyłości - donosi najnowszy numer "Nature Cell Biology".
Adiponektyna jest hormonem produkowanym przez komórki tkanki
tłuszczowej (adipocyty). Odgrywa ona ważną rolę w metabolizmie
glukozy i związków tłuszczowych, pobudzając spalanie kwasów
tłuszczowych w wątrobie i mięśniach. Adiponektyna działa
przeciwzapalnie, przeciwdziała cukrzycy, miażdżycy i "uwrażliwia"
komórki na działanie insuliny.
Grupa naukowców z Uniwersytetu Teksańskiego z San Antonio,
pracujących pod kierunkiem Lily Dong, odkryła białko komórkowe,
które łączy się z receptorem adiponektyny. Białko to, nazwane
APPL1, oddziałuje z receptorem 1 dla adiponektyny i reguluje efekt
hormonu metabolizm kwasów tłuszczowych oraz glukozy.
Nadmiar APPL1 zwiększa aktywność adiponektyny, a także wpływa na
stymulowane przez hormon zdarzenia, takie jak spalanie kwasów
tłuszczowych i wchłanianie glukozy. Zahamowanie produkcji APPL1
hamuje efekty działania adiponektyny. APPL1 pomaga także w
uwrażliwieniu komórek na działanie insuliny.
Odkrycie białka APPL1 pomoże lepiej poznać mechanizmy powstawania
otyłości, cukrzycy i miażdżycy oraz umożliwi opracowanie nowych
leków, przeciwdziałających tym schorzeniom.
Otyłość jest przyczyną wielu zaburzeń fizjologicznych i chorób z
nimi związanych. Ludzie otyli mają większą skłonność do zachorowań
na cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie, kamicę pęcherzyka
żółciowego, bezpłodność, zmiany w kręgosłupie i stawach nóg,
częściej zapadają na nowotwory, choroby wątroby i serca. (PAP)