Tequila pod kontrolą naukowców
Chemicy pomogą zapewnić jakość popularnego meksykańskiego trunku - tequili - poinformował serwis "EurekAlert". Wynaleźli specjalne testy, które pomogą odróżnić oryginalny wyrób od podróbek.
Naukowcy z Meksyku i Niemiec wykorzystali do weryfikacji
oryginalności tequli m.in. chromatografię jonową i gazową. Dzięki
prostym testom, producenci i importerzy będą mogli zapewnić wysoką
jakość tego tradycyjnego meksykańskiego trunku - mówi kierujący
badaniami chemik Dirk Lachenmeier z laboratorium badawczego w
niemieckim Karlsruhe.
Tequila jest wytwarzana ze sfermentowanego soku agawy. Jego
produkcja odbywa się tylko na określonych obszarach - głównie w
stanie Jalisco w zachodnim Meksyku. Chociaż proces produkcji jest
obwarowany przepisami i prawnie chroniony, na rynek stale trafiają
podróbki.
Tequila wysokiej jakości to ta, która została w 100 proc.
zrobiona z agawy. Tańsze wersje są wytwarzane poprzez dodanie do
trunku cukru przed fermentacją.
Wartość rynku tequili ocenia się na miliard dolarów.
Badania zostaną opublikowane w czerwcu w magazynie Amerykańskiego
Towarzystwa Chemicznego "Journal of Agricultural and Food
Chemistry".(PAP)