Lody dzięki rybiemu białku

Białko wyizolowane z krwi głębinowej ryby może pozwolić na produkcję dietetycznych lodów o obniżonej zawartości tłuszczu. Białko zawarte we krwi podobnej do węgorza ryby Macrozoarces americanus obniża temperaturę, w jakiej powstają kryształki lodu.

Ryba może dzięki temu przeżyć w zimnej wodzie północnego
Atlantyku, natomiast dodanie tego białka do lodów pozwala
zmniejszyć zawartość tłuszczu (na przykład śmietany) w gotowym
produkcie.

Koncern Unilever zamierza wytwarzać białko na skalę przemysłową
przy użyciu genetycznie zmodyfikowanych drożdży. Zmodyfikowane
drożdże produkują już między innymi sery i lekarstwa. W gotowych
lodach ma być tylko 0,01 procenta białka, które samo w sobie nie
jest produktem zmodyfikowanym genetycznie. Metodę zatwierdzono już
w USA - wytwarzane tam lody mają o połowę mniej tłuszczu, a co za
tym idzie - o 30 procent mniej kalorii. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności