Piwo będzie dłużej świeże

Filtrując piwo przez polimerowy filtr można usunąć z niego substancje odpowiedzialne za niekorzystną zmianę smaku - informuje serwis "BBC News/Technology".

Zawarta w piwie ryboflawina (witamina B2) to substancja korzystna dla zdrowia, ale pod wpływem światła rozpada się na się na związki psujące aromat. Dlatego właśnie piwo powinno się przechowywać w ciemnych butelkach i nie należy go wystawiać na działanie słońca.

Naukowcy z politechniki w Dortmundzie wykorzystując metodę "molekularnego imprintingu" opracowali polimer, który wychwytuje ryboflawinę z roztworu. Przy jego pomocy można by usuwać witaminę B2 zarówno z piwa, jak i innych płynów, na przykład mleka

Polimer otrzymuje się, zatapiając cząsteczki ryboflawiny w polimerze, a następnie je usuwając. Pozostaje polimer z pustymi przestrzeniami o kształcie tych cząsteczek - rodzaj wybiórczego filtra. W podobny sposób działają przeciwciała, które specyficznie wiążą się z bakteriami czy wirusami.

Zdaniem twórców metody, może ona znaleźć szerokie zastosowanie w oczyszczaniu produktów żywnościowych z niepożądanych składników - na przykład pestycydów i zanieczyszczeń.(PAP)


ostatnia zmiana: 2009-09-03
Komentarze
Polityka Prywatności