Wyczynowe drożdże - mocniejszy alkohol

Dział: Biologia

Ulepszone genetycznie drożdże mogą produkować alkohol na biopaliwo szybciej i wydajniej - informuje "Science". Drożdże udoskonalili naukowcy z Whitehead Institute oraz Massachusetts Institute of Technology. Alkohol etylowy (etanol) jest już w wielu krajach świata liczącym się źródłem energii.

Alkohol wytwarza się głównie z kukurydzy. Skrobia jest rozkładana przez enzymy na glukozę którą następnie drożdże przerabiają na alkohol i dwutlenek węgla. Jednak masowa produkcja napotyka na trudności - na przykład zbyt wysokie stężenie etanolu jest zabójcze dla drożdży. Zmodyfikowany szczep znosi wyższe stężenia zarówno alkoholu, jak i glukozy, i wytwarza etanol dużo szybciej niż zwykłe szczepy.

Nowe drożdże uzyskano modyfikując dwa białka z klasy czynników transkrypcyjnych. Czynniki transkrypcyjne kontrolują duże grupy genów, włączając i wyłączając ich działanie. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności