Sok z żurawin zapobiega infekcjom dróg moczowych, dzięki temu że uniemożliwia wywołującym je bakteriom przyczepianie się do podłoża - poinformowali naukowcy z USA podczas 240 Narodowego Spotkania Amerykańskiego Związku Chemików (ACS).
Według statystyk tego rodzaju infekcje dotykają ponad 8 milionów ludzi rocznie, a ich leczenie pochłania znaczące środki. Infekcje dróg moczowych są wywoływane przez bakterie i mogą dotyczyć każdego odcinka dróg moczowych od nerek aż po cewkę moczową. Najczęściej chorują kobiety (aż 1 na 3 panie), ale tylko połowa z nich korzysta z pomocy medycznej przy łagodnych objawach takich jak pieczenie czy częste oddawanie moczu.
Doktor Camesano wraz z zespołem z Worcester Polytechnic Institute badał bakterie E.coli czyli pałeczki okrężnicy pobrane z moczu zdrowych osób przed i po wypiciu soku z żurawin. Uczestnicy pili koktajl przygotowany z soku żurawinowego, wody i słodzików - najpopularniejszy rodzaj napoju z żurawin. Naukowcy badali zdolność E.coli do przyczepiania się do podłoża oraz do siebie nawzajem i tworzenia biofilmu czyli bardzo cienkiej warstwy, która zapewnia bakteriom środowisko do życia.
Autorzy pracy stwierdzili, że sok z żurawin zapobiega przyklejaniu bakterii E.coli do siebie nawzajem i do plastikowej szalki hodowlanej. Normalnie bakterie E.coli przylegają do komórek i do siebie nawzajem i tworzą biofilm, co umożliwia im wzrost i namnażanie a zatem rozwój infekcji. Bakterie które nie są przyczepione łatwiej wypłukać i usunąć z dróg moczowych. Wyniki badań wskazują, że dobroczynne substancje zawarte w soku z żurawin docierają do dróg moczowych i zapobiegają przyczepianiu się bakterii w czasie 8 godzin po wypiciu soku.
Pomimo obiecujących wyników badań autorzy radzą odwiedzać lekarzy w przypadku poważnego zakażenia dróg moczowych , ponieważ tego rodzaju infekcje mogą rozwijać się szybko, a nieleczone antybiotykami mogą stanowić poważne zagrożenie zwłaszcza dla dzieci i osób starszych i przewlekle chorych.