Co można zrobić z glonów?

Naukowcy z Teksasu upatrują w mikroskopijnych, łatwych do hodowli glonach - mikrofitach następcę kukurydzy, która podbiła świat wielością zastosowań. Glony stanowią potencjalne źródło pokarmu, pasz, leków i biopaliw - informuje Texas A&M AgriLife Communications.

Mikrofity to mikroskopijne glony, które żyją w słodkich i słonych wodach. Na świecie jest ich od 200 tys. do 800 tys. gatunków. Spośród tego bogactwa naukowcy opisali dotychczas ledwie 35 tys. gatunków - mówi fizjolog roślin uprawnych z Texas AgriLife Research and Extension Center w miejscowości Corpus Christi w stanie Teksas, dr Carlos Fernandez.

"Dopiero nieśmiało zaczynamy poznawanie mikrofitów oraz wielu ich potencjalnych zastosowań i dobroczynnych właściwości. Ale już wiemy, że pewnego dnia farmerzy będą hodować mikrolity na ziemi leżącej dziś odłogiem, nie stanowiąc konkurencji dla współczesnych upraw na żyznych glebach" - tłumaczy.

Maleńkie organizmy stanowią "potężne, niewykorzystywane źródło paliwa, żywności, paszy, leków, a nawet środków do walki z zanieczyszczeniem powietrza".

W Corpus Christi powstało specjalne laboratorium, w którym bada się wpływ temperatury, zasolenia, dostępności składników odżywczych, różnych natężeń światła i dwutlenku węgla na fizjologię tych mikroskopijnych roślin.

"Mamy cztery bioreaktory, w których hodujemy mikrofity i określamy ich podstawowe reakcje fizjologiczne wpływające na wzrost" - tłumaczy Fernandez. Dane te posłużą do stworzenia specjalnego programu komputerowego, pozwalającego symulować reakcje glonów. To zaś ułatwi zarządzanie przyszłymi hodowlami. (PAP)


ostatnia zmiana: 2011-07-11
Komentarze
Polityka Prywatności