Badacze z Oregon Health & Science University (USA) zaobserwowali, że organizmy badanych przez nich rezusów lepiej reagowały na szczepionkę przeciwko ospie, jeśli małpki w umiarkowanych ilościach konsumowały alkohol.
Rezusy zaszczepiono przeciwko ospie, a następnie podzielono na dwie grupy: ze swobodnym dostępem do alkoholu (roztwór 4-proc.) lub słodkiej wody. Wszystkie zwierzęta regularnie otrzymywały porcje czystej wody i jedzenia.
Zachowanie małpek śledzono przez 14 miesięcy. Po 7 miesiącach rezusy zostały poddane jeszcze jednemu szczepieniu.
„Podobnie jak ludzie, rezusy wykazywały bardzo zróżnicowane zachowania w związku z alkoholem. Niektóre zwierzęta piły duże ilości etanolu, inne spożywały go w sposób umiarkowany” – komentuje Ilhem Messaoudi, współautorka eksperymentu.
Wśród małpek z dostępem do alkoholu wyróżniono intensywnych użytkowników o przeciętnej zawartości etanolu we krwi na poziomie 0,8 promila oraz umiarkowanych użytkowników posiadających od 0,2 do 0,4 promila etanolu we krwi.
Okazało się, że najgorzej na szczepienie reagowały rezusy, które konsumowały duże ilości alkoholu. Aczkolwiek zwierzęta pijące umiarkowanie osiągały lepsze wyniki na skali mierzącej funkcjonowanie układu odpornościowego niż małpy-abstynentki, spożywające wyłącznie słodzoną wodę.
„Wygląda na to, że niektóre korzyści wynikające z umiarkowanego spożywania alkoholu mogą odnosić się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego” – mówi prof. Kathy Grant, jedna z badaczy.