Słodki zamiennik ropy

Naukowcy opracowali nową metodę przekształcania cukrów prostych - na przykład glukozy czy fruktozy - w 5-hydroksymetylofurfural (HMF), który może być wykorzystywany do wytwarzania różnego rodzaju chemikaliów - informuje "Science".

Od lat trwają prace nad zastąpieniem ropy naftowej innymi substancjami, na których oparto by proekologiczny przemysł chemiczny i rafineryjny. Zajmuje się tym na przykład zespół doktora Z. Conrada Zhanga z amerykańskiego Institute for Interfacial Catalysis, który opracował nową metodę katalitycznego otrzymywania 5- hydroksymetylofurfuralu (HMF).

Amerykańscy naukowcy do katalitycznej przemiany glukozy lub fruktozy w 5-hydroksymetylofurfural wykorzystali katalizator z chlorków metali w odpowiedniej cieczy jonowej. Katalizator to związek lub cząsteczka, która ułatwia zajście katalizowanej przez siebie reakcji, a jednocześnie nie zużywa się podczas całego procesu.

Zastosowanie cieczy jonowej jako nośnika dla katalizatora poprawiło parametry zachodzącej reakcji - powstaje mniej ubocznego produktu, jakim jest kwas lewulinowy. Kwas lewulinowy nie jest przydatny w dalszym procesie chemicznym - syntezie różnego rodzaju syntetycznych związków chemicznych z 5- hydroksymetylofurfuralu.

Dodatkowo odseparowanie kwasu lewulinowego od HMF jest trudne i kosztowne. Dzięki amerykańskiej metodzie można osiągnąć do 70 procent wydajności reakcji syntezy 5-hydroksymetylofurfuralu, zanieczyszczonego śladowymi ilościami kwasu lewulinowego. Jak zauważają naukowcy, powoli odkrywane są kolejne elementy zupełnie nowej chemii, która umożliwi w najbliższym czasie przekonstruowanie przemysłu chemicznego na bardziej proekologiczny, poprzez wykorzystanie naturalnych związków jako bazy dla różnego rodzaju syntez chemicznych. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności