Uwaga na bakterie Salmonelli w sałacie

Dział: Genetyka

Salmonella zakaża dostępną w sprzedaży sałatę ukrywając się we fragmentach jej korzeni, a w obecności zawartych tam związków węglowych - podobnych do cukru - bakteria aktywuje geny, dzięki którym może zakażać ludzi i przyczepiać się do komórek w tej części warzywa - informują naukowcy z Holandii na łamach pisma "ISME Journal".

Bakterie Salmonelli są jednymi z najlepiej znanych patogenów wywołujących zakażenia żywności i choroby u ludzi. Powszechnym źródłem zakażeń Salmonellą jest drób, surowe jajka i zbyt długo przechowywana żywność.

Niemniej jednak, zdarzają się także zakażenia tą groźną bakterią po spożyciu świeżych produktów, takich jak sałata. W swojej najnowszej pracy Michel Klerks wraz z zespołem badał obecność Salmonelli w sprzedawanej w sklepach sałacie. Naukowcy odkryli, że bakteria ta aktywnie przemieszcza się w kierunku korzeni warzywa, a jej ruch jest stymulowany przez wydzielane tam związki cukrowe.

Badania genetyczne, wykazały, że geny odpowiedzialne za zjadliwość bakterii Salmonelli aktywowane są w obecności korzeni, co sugeruje że Salmonella jest przystosowana do przyczepiania się do korzeni sałaty. Autorzy pracy sugerują, że wiedza na temat drogi infekcji przez korzenie różnych roślin powinna stanowić podstawę do opracowania strategii zapobiegania infekcjom bakteriami Salmonelli i jednocześnie uspokajają, że ryzyko zakażenia tą drogą jest relatywnie niskie. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności