Winowajca powstawania tkanki tłuszczowej

Dział: Biologia

Enzym TPPII przyczynia się do otyłości przez stymulację powstawania komórek tłuszczowych - informują naukowcy z USA na łamach pisma "EMBO reports".

Już wyniki poprzednich badań wskazywały na udział enzymu TPPII w wywoływaniu odczucia głodu. Teraz zespół Jonathana Graffa z Centrum Medycznego przy Uniwersytecie w Texasie dowiódł, że odpowiedzialność TPPII za problem otyłości jest jeszcze większa niż przypuszczano.

Naukowcy odkryli, że TPPII stymuluje powstawanie komórek tłuszczowych (adipocytów) u bezkręgowców i ssaków oraz, że redukując poziom tego enzymu można zmniejszyć zapasy tkanki tłuszczowej. Myszy, u których doświadczalnie obniżono poziom TPPII były chudsze niż normalne zwierzęta, pomimo że dostawały i jadły tyle samo pożywienia.

Autorzy pracy mają nadzieję, że substancje hamujące TPPII lub obniżające jego poziom, będą mogły być stosowane w walce z otyłością u ludzi. Zahamowanie TPPII jednocześnie wywoływałoby uczucie sytości po posiłku i zmniejszało powstawanie tkanki tłuszczowej. (PAP)


Komentarze
Polityka Prywatności