Kukurydza o podwyższonej zawartości witaminy A może zapobiec chorobom oczu i ślepocie wśród mieszkańców ubogich krajów - informuje "Science".
Witamina A zawarta jest w czynnej postaci w tranie, wątrobie, jajach, maśle - zawierających tłuszcz produktach pochodzenia zwierzęcego (i sztucznie wzbogaconej w witaminy margarynie). Natomiast warzywa i owoce (nie tyko marchew) są źródłem prowitamin, przekształcanych w organizmie w postać czynną.
Brak witaminy A prowadzi do poważnych zaburzeń, miedzy innymi kseroftalmii- oko staje się suche i może dojść do ślepoty. Z powodu niedoboru witaminy A cierpi około 250 milionów ludzi - głównie z krajów rozwijających się, a około 40 milionów dzieci choruje co roku na oczy. Kukurydza należy do najważniejszych roślin uprawnych w Afryce subsaharyjskiej oraz obu Amerykach.
Niektóre odmiany kukurydzy zawierają nawet 15 mikrogramów (milionowych części grama) prowitaminy A w jednym gramie ziarna, podczas gdy typowa kukurydza uprawna - tylko 0,1 mikrograma. Wydawałoby się, że wystarczy znaleźć szczególnie bogatą w witaminę A odmianę, by zapewnić dostęp do niej wszystkim potrzebującym. Jednak ze względu na naturalną genetyczną zmienność kukurydzy trzeba było także opracować tanią metodę pomiaru zawartości witaminy A w roślinach.
Zespołowi naukowców z Cornell University, University of Illinois, Boyce Thompson Unstitute University of North CarolinaCity University of New York International Maize and Wheat Improvement Center oraz amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa udało się opracować 1000- krotnie tańszą metodę genetycznej analizy, która pozwala wykryć obecność genów związanych z wytwarzaniem witaminy A, a co za tym idzie - wskazać rośliny o najwyższej jej zawartości, co pozwoli na wybór wartościowego ziarna siewnego. (PAP)