Krokodyle trawią lepiej dzięki lewej aorcie

Dział: Biologia

Krokodyle potrafią strawić wyjątkowo obfity posiłek dzięki nietypowym możliwościom swojego układu krążenia - informuje pismo "Physiological and Biochemical Zoology".

Krokodyle i aligatory potrafią korzystać z okazji - gdy trafi się duża zdobycz, zjadają ilość pokarmu sięgającą 23 procent masy ich ciała - to tak, jakby przeciętny człowiek zjadł kilkanaście kilogramów hamburgerów za jednym posiedzeniem. Jednak to obżarstwo nie kończy się niestrawnością, krokodyle nie stają się też tak nieruchawe, by ułatwiało to zadanie ich wrogom.

Profesor C.G. Farmer i jego koledzy z University of Utah wykazali, że wyjątkowa sprawność krokodyli w trawieniu posiłków ma związek z ich odmiennym od naszego układem krążenia. Tak zwana lewa aorta, której nie ma u ptaków ani ssaków pozwala w razie potrzeby zmniejszać przepływ krwi przez płuca. Omijająca płuca krew, bogata w dwutlenek węgla, płynie do żołądka, co pozwala na dziesięciokrotnie obfitsze w porównaniu z żołądkiem ssaka wydzielanie kwasu żołądkowego.

Powstają także dwuwęglany. Obfite wydzielanie kwasu pozwala krokodylom trawić kości połkniętej zdobyczy, zapobiega także rozwojowi w żołądku bakterii gnilnych. Z kolei dwuwęglany mogą zobojętniać powstający w mięśniach podczas gwałtownych walk ze zdobyczą kwas mlekowy.(PAP)


ostatnia zmiana: 2008-02-11
Komentarze
Polityka Prywatności