Enzym wytwarzany przez żyjącą w krowim żołądku bakterię może ułatwić masowe wytwarzanie paliwa z roślin - poinformowano podczas 235 zjazdu American Chemical Society w Nowym Orleanie.
Badania nad enzymem, dzięki któremu krowa może przerabiać trawę i inne włókna roślinne na cukry proste przeprowadzili naukowcy z Michigan State University. Z cukrów łatwo można wyprodukować alkohol etylowy. Badaczom z CSU udało się wyhodować kukurydzę , która zawiera enzym - przenieśli gen bakterii do rośliny.
Dzięki temu złożone cukry liści i łodygi mogą zostać przetworzone na cukry proste bez stosowania kosztownych chemikaliów (koszty przeróbki to jedna z ważniejszych przeszkód utrudniających wykorzystanie biopaliwa). Wcześniej (w roku 2007) ten sam zespół wykorzystał enzym bakterii żyjącej w gorących źródłach, który tnie celulozę na duże fragmenty oraz gen grzyba, którego enzym z tych fragmentów wytwarza dwucukry.
Teraz, dzięki trzeciemu enzymowi powstają cukry proste - zawierającą trzy enzymy kukurydzę nazwano Spartan Corn III. Aby roślina sama się nie strawiła, enzymy muszą być zmagazynowane w wakuolach - pęcherzykach wewnątrz komórek liści i łodygi. Po ścięciu kukurydzy wakuole się rozpadają i z celulozy powstają proste cukry - ale tylko w liściach i łodydze, nie w ziarnach, korzeniach ani pyłku.(PAP)