Neandertalczycy jedli krwiste befsztyki
Część neandertalczyków, która 55-40 tys. lat temu zamieszkiwała obszar dzisiejszej Francji, żywiła się przede wszystkim mięsem. Ich łupem padały duże zwierzęta, głównie bizony i konie - informują naukowcy w najnowszym numerze "Journal of Human Evolution".
Neandertalczycy - wymarli krewniacy człowieka - którzy jeszcze 30
tys. lat temu zamieszkiwali dużą część Europy, wyginęli z
niewyjaśnionych powodów niedługo po wkroczeniu na ich terytoria
ludzi współczesnych.
Antropolodzy amerykańscy prowadzili badania neandertalczyków w
jaskiniach południowo-zachodniej Francji.
Naukowcom do
wyciągnięcia wniosku na temat diety naszych krewniaków wystarczyły
badania próbek wypreparowanych z jednego zęba przedtrzonowego
neandertalczyka. Dla porównania wyodrębnili również białko kolagen
z pozostałości zwierząt znalezionych na tym samym stanowisku
archeologicznym - bizonów, turów, przodków koni, reniferów i hien.
Jak mówi współautorka artykułu, antropolog Teresa Steele z
Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, neandertalczycy spożywali
wszystkie jadalne części zwierząt, włącznie ze szpikiem kostnym, a
także z różnymi narządami, które dziś uznaje się za mało
apetyczne. "Jedli po to, żeby przeżyć" - mówi.
Najnowsze badania dowodzą również, że takie produkty, jak fasola,
ziarna czy orzechy nie należały do menu neandertalczyków.
"Prawdopodobnie spożywali jakieś rośliny, jednak nie były one dla
nich znaczącym źródłem białka" - wyjaśnia Steele.
W porównaniu z przodkami człowieka współczesnego dieta
neandertalczyków była bardziej ograniczona. Nasi przodkowie jedli
na przykład także ptaki i ryby.
Dawało to im większą elastyczność
w dostosowywaniu się do zmieniających się źródeł pożywienia i, w
ostatecznym rozrachunku, umożliwiło skuteczną ekspansję.
"Badania te są przekonującym potwierdzeniem wcześniejszych
teorii, że neandertalczycy byli skrajnymi mięsożercami i że
źródłem mięsa były dla nich głównie duże zwierzęta" - komentuje
antropolog, prof. Richard Klein ze Stanford University.(PAP)
ostatnia zmiana: 2008-05-13