Wariant genu wpływa na nasze upodobanie do słodkości
Wariant genu odpowiedzialnego za transport glukozy do wnętrza komórek wpływa na preferencje ludzi do jedzenia słodyczy - zaobserwowali naukowcy z Kanady. Artykuł na ten temat zamieściło pismo "Physiological Genomics".
Naukowcy od dawna próbują zrozumieć, dlaczego ludzie różnią się
pod względem gustów kulinarnych. Z dotychczasowych badań wynika,
że odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, bo na nasze
preferencje pokarmowe wpływają zarówno czynniki środowiska, jak i
geny.
Badacze z Uniwersytetu w Toronto analizowali związek między
apetytem na słodycze a dość powszechnym wariantem genu GLUT2
(transporter glukozy typu 2), który kontroluje wchłanianie glukozy
do wnętrza komórek.
Analizy prowadzono w dwóch różnych grupach - w jednej znalazły
się osoby starsze, które miały nadwagę lub były otyłe, a w drugiej
osoby młode, przeważnie szczupłe i ogólnie zdrowe.
Zebrano dane na temat napojów i pokarmów spożywanych przez osoby
z obydwu grup. Od wszystkich pobrano próbki krwi do analizy DNA.
Okazało się, że osoby posiadające specyficzny wariant genu GLUT2
spożywały więcej słodkich napojów i pokarmów niż inni uczestnicy
doświadczenia. Dotyczyło to osób z obu grup i nie miało związku z
wiekiem i płcią badanych.
Nie zaobserwowano natomiast, by wariant wpływał na różnice w
spożyciu tłuszczów, białek, skrobi czy alkoholu.
"Odkrycie to wskazuje, że obecnością wariantu GLUT2 można
częściowo tłumaczyć różnice w indywidualnych upodobaniach ludzi do
słodkości" - komentuje biorący udział w badaniach dr Ahmed El-
Sohemy. (PAP)
ostatnia zmiana: 2008-05-19