Chińska inwazja zagraża europejskim truflom
Sławnym czarnym truflom z Perigord zagraża wyginięcie z powodu inwazji chińskiej odmiany grzyba. Aromatyczne trufle z Perigord (Tuber melanosporum) osiągają cenę od 600 do 800 euro za kilogram - droższe sa tylko białe trufle z Piemontu. Słyną nie tylko ze smaku i zapachu, są także uważane za afrodyzjak
Niestety, europejskim truflom zagraża spokrewniony z nimi, równie
czarny, ale pozbawiony smaku gatunek chiński, sprowadzany jako
tańszy substytut. Grzyb ten rośnie wyjątkowo szybko i agresywnie,
może więc wyprzeć rodzime gatunki lub krzyżując się z nimi dać
bezwartościowe pod względem kulinarnym mieszańce.
I bez chińskiego zagrożenia zbiory trufli z Perigord zmalały z
ponad 1500 ton w roku 1870 do mniej niż 100 ton obecnie. Dlatego
zespół Claude'a Murata z uniwersytetu w Turynie bada genom cennego
grzyba, by ocalić ten przysmak dla przyszłych pokoleń.(PAP)
ostatnia zmiana: 2008-05-21