Półprzewodzące diamenty z tequili

Meksykańska wódka ze sfermentowanego soku agawy mogłaby się stać cennym surowcem do produkcji półprzewodzących diamentów, stosowanych w przemyśle półprzewodnikowym.

W normalnych warunkach diament jest izolatorem, jednak pod wpływem odpowiednich domieszek staje się półprzewodnikiem - podobnie jak krzem czy german. Diamentowe warstwy są przy tym znacznie wytrzymalsze od krzemowych - mogłyby znaleźć zastosowanie w urządzeniach pracujących w trudnych warunkach lub wysokiej temperaturze.

Przeszkodą jest wysoka cena oraz trudności techniczne, jakie towarzyszą wytwarzaniu warstw diamentowych. Powstają one z oparów substancji organicznych (na przykład acetonu)- pochodzący z nich węgiel krystalizuje na chłodnej powierzchni. Jako surowiec najlepsze są substancje które składają się w równych ilościach z węgla i tlenu oraz niewielkiej ilości wodoru.

Zespół Javiera Moralesa z uniwersytetu Nueva Leon(Meksyk) wykazał, że do otrzymywania diamentów niemal idealnie nadaje się miejscowy alkohol gatunku tequila blanco. Jego opary wprowadzone do komory niskociśnieniowej łatwo tworzą diamentową warstwę. (PAP)

ostatnia zmiana: 2008-06-26
Komentarze
Polityka Prywatności