Półprzewodzące diamenty z tequili
Meksykańska wódka ze sfermentowanego soku agawy mogłaby się stać cennym surowcem do produkcji półprzewodzących diamentów, stosowanych w przemyśle półprzewodnikowym.
W normalnych warunkach diament jest izolatorem, jednak pod
wpływem odpowiednich domieszek staje się półprzewodnikiem -
podobnie jak krzem czy german. Diamentowe warstwy są przy tym
znacznie wytrzymalsze od krzemowych - mogłyby znaleźć zastosowanie
w urządzeniach pracujących w trudnych warunkach lub wysokiej
temperaturze.
Przeszkodą jest wysoka cena oraz trudności techniczne, jakie
towarzyszą wytwarzaniu warstw diamentowych. Powstają one z oparów
substancji organicznych (na przykład acetonu)- pochodzący z nich
węgiel krystalizuje na chłodnej powierzchni. Jako surowiec
najlepsze są substancje które składają się w równych ilościach z
węgla i tlenu oraz niewielkiej ilości wodoru.
Zespół Javiera Moralesa z uniwersytetu Nueva Leon(Meksyk)
wykazał, że do otrzymywania diamentów niemal idealnie nadaje się
miejscowy alkohol gatunku tequila blanco. Jego opary wprowadzone
do komory niskociśnieniowej łatwo tworzą diamentową warstwę. (PAP)
ostatnia zmiana: 2008-06-26