Jedz inteligentnie - będziesz mądrzejszy

Dział: Biologia

Związki obecne w różnych pokarmach - od mieszanek mlecznych dla dzieci po jajka - korzystnie wpływają na rozwój połączeń nerwowych i na inteligencję - informują naukowcy z USA na łamach pisma "FASEB Journal".

Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology w Bostonie prowadzili badania na małych gryzoniach - myszoskoczkach. Część z nich otrzymywała wraz z pokarmem kombinację trzech związków, które korzystnie wpływają na błony komórek nerwowych. Były to: cholina obecna w jajach, monofosforan urydyny (UMP) obecny w burakach oraz wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA (kwas dokozaheksaenowy) zawarty w tłuszczach rybich.

W ramach kontroli, innej grupie myszoskoczków nie podawano tych związków. Po czterech tygodniach naukowcy poddali zwierzęta testom na inteligencję. Były to między innymi testy sprawdzające orientację gryzoni w labiryncie wodnym. Okazało się, że u zwierząt, które otrzymywały cholinę z dodatkiem UMP lub/i z DHA poprawiły się zdolności poznawcze - myszoskoczki lepiej orientowały się w labiryncie i szybciej trafiały w różne miejsca w porównaniu z gryzoniami z grupy kontrolnej. Po wykonaniu testów, naukowcy przeprowadzili sekcję mózgów zwierząt.

Analiza wykazała, że przy diecie wzbogaconej w trzy związki powstawało więcej nowych połączeń nerwowych, od których zależy rozwój inteligencji. "Mam nadzieję, że ludzkie mózgi będą reagować na ten rodzaj diety podobnie jak mózgi zwierzęce, czyli tworzeniem nowych połączeń nerwowych i poprawą zdolności umysłowych"- komentuje biorący udział w badaniach Richard Wurtman. "Teraz, gdy już wiemy, jak wpłynąć na inteligencję myszoskoczków, można mieć nadzieję, że niedługo nadejdzie czas, kiedy można będzie poprawiać zdolności umysłowe ludzi. Ale szczerze mówiąc, nie zdarzy się to raczej zbyt szybko, co mogą potwierdzić obrońcy środowiska, przeciwnicy wojny i zwolennicy teorii ewolucji" - komentuje edytor "FASEB Journal" Gerald Weissmann. (PAP)

ostatnia zmiana: 2008-07-08
Komentarze
Polityka Prywatności