Stolica trzeciej co do wielkości wyspy archipelagu - Terceiry. W 1983 r. została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wąskie uliczki z zachowaną zabytkową architekturą to świetne miejsce na spacery. Potężne mury fortecy, która pełniła funkcję obronną przed najeźdźcami przenoszą w atmosferę XVI i XVII wieku. Warto wybrać się do katedry Se, której budowa rozpoczęła się w 1570 r., dziś uznawanej za największą świątynię na archipelagu Azorskim.
Zielone wzgórze Monte Brasil, które wznosi się 250 m nad poziomem morza to krater po wygasłym wulkanie. Wzgórze otoczone jest dwiema naturalnymi zatokami Fanal i Angra, a wokół niego ciągnie się 4-kilometrowy mur obronny. Ze szczytu rozciąga się wspaniała panorama wybrzeża i stolicy wyspy Terceira - Angra do Heroismo. Można stąd podziwiać wspaniałe widoki na zielone wzgórza wyspy oraz klify schodzące do oceanu.
Kameralne miasteczko z zabytkowym ratuszem w centrum miasta. Warto przespacerować się na Facho Belvedere, skąd można podziwiać panoramę miasta i zielone wzgórza Terceiry. Jest tu piaszczysta plaża i nowoczesna marina oraz liczne sklepiki z pamiątkami. Będąc w Praia da Vitoria trzeba skosztować lokalną kuchnię, która zachwyca rozmaitością aromatów oraz smaków. Liczne lokalne restauracje oraz knajpki oferują smażone ryby oraz najbardziej znany specjał wyspy - krem z miodem i cynamonem oraz rodzynkami i cydrem.
Wyspa Sao Miguel jest jedynym miejscem w Europie gdzie uprawia się plantacje herbaty. Herbata została przywieziona na archipelag pod koniec XIX w. i do tej pory produkuje się tu jej dwa rodzaje: czarną i zieloną.
Zielona dolina pochodzenia wulkanicznego z jeziorem o tej samej nazwie. Są tu liczne gorące źródła i gejzery świadczące do ciągłej aktywności wulkanicznej. Przygotowuje się tutaj tradycyjną potrawę cozido - potrawę mięsną gotowaną pod ziemią nad gorącymi źródłami.