Portugalia - Azory

Strona www: www.itaka.pl/
Organizator: Itaka
Aktualność:

ARCHIWUM
Cena: 2599 pln
Ilość noclegów: 7
Opł. klimat.: brak danych
Ubezp. KL, NW: w cenie wyjazdu
Wyżywienie: 2 posiłki
Zakwaterowanie: Pok. 2 os.
Transport: samolot

Termin: 08.07.2013 - 03.08.2013

ANGRA DO HEROISMO (Terceira)

Stolica trzeciej co do wielkości wyspy archipelagu - Terceiry. W 1983 r. została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wąskie uliczki z zachowaną zabytkową architekturą to świetne miejsce na spacery. Potężne mury fortecy, która pełniła funkcję obronną przed najeźdźcami przenoszą w atmosferę XVI i XVII wieku. Warto wybrać się do katedry Se, której budowa rozpoczęła się w 1570 r., dziś uznawanej za największą świątynię na archipelagu Azorskim.

REZERWAT MONTE BRASIL (Terceira)

Zielone wzgórze Monte Brasil, które wznosi się 250 m nad poziomem morza to krater po wygasłym wulkanie. Wzgórze otoczone jest dwiema naturalnymi zatokami Fanal i Angra, a wokół niego ciągnie się 4-kilometrowy mur obronny. Ze szczytu rozciąga się wspaniała panorama wybrzeża i stolicy wyspy Terceira - Angra do Heroismo. Można stąd podziwiać wspaniałe widoki na zielone wzgórza wyspy oraz klify schodzące do oceanu.

PRAIA DA VITORIA (Terceira)

Kameralne miasteczko z zabytkowym ratuszem w centrum miasta. Warto przespacerować się na Facho Belvedere, skąd można podziwiać panoramę miasta i zielone wzgórza Terceiry. Jest tu piaszczysta plaża i nowoczesna marina oraz liczne sklepiki z pamiątkami. Będąc w Praia da Vitoria trzeba skosztować lokalną kuchnię, która zachwyca rozmaitością aromatów oraz smaków. Liczne lokalne restauracje oraz knajpki oferują smażone ryby oraz najbardziej znany specjał wyspy - krem z miodem i cynamonem oraz rodzynkami i cydrem.

PLANTACJE HERBATY(Sao Miguel)

Wyspa Sao Miguel jest jedynym miejscem w Europie gdzie uprawia się plantacje herbaty. Herbata została przywieziona na archipelag pod koniec XIX w. i do tej pory produkuje się tu jej dwa rodzaje: czarną i zieloną.

DOLINA FURNAS (Sao Miguel)

Zielona dolina pochodzenia wulkanicznego z jeziorem o tej samej nazwie. Są tu liczne gorące źródła i gejzery świadczące do ciągłej aktywności wulkanicznej. Przygotowuje się tutaj tradycyjną potrawę cozido - potrawę mięsną gotowaną pod ziemią nad gorącymi źródłami.


opublikowano: 2013-06-24
ostatnia zmiana: 2018-04-27
Pewien turysta zabłądził w górach, tracił już nadzieję, gdy zobaczył jakieś światła, a dalej góralską chałupę:
"Jestem uratowany - zapłacę im - dadzą mi coś zjeść, napoją mnie, przenocują..." - pomyślał turysta i wszedł do środka.
Patrzy na zapiecku leżą nieruchomo Bacowa i Baca.
- Dobry wieczór, zabłądziłem, jestem głodny, chce mi się pić, zapłacę wam.
Cisza.
- Chciałbym coś zjeść - jestem głodny - powtórzył.
Cisza.
Zdegustowany brakiem reakcji Bacy i Bacowej, wziął to co leżało na stole i zjadł.
- Chciałbym się czegoś napić - powiedział już zdenerwowany.
Gdy po raz kolejny odpowiedziała mu cisza - wypił co było na stole, przeleciał Bacową i wychodząc rzekł:
- Co za popieprzeni ludzie!.
W bacówce ciągle cisza, gdy w pewnym momencie Bacowa nie wytrzymała i kichnęła:
Baca na to:
- Przegrałaś - gasisz światło.
Polityka Prywatności