Jedz z rozwagą

Z raportu „Czysta serwetka?”, opracowanego na zlecenie marki Tork, wynika, że w lokalach otwartych, nieklimatyzowanych liczba bakterii w powietrzu i na serwetkach podawanych klientom z posiłkami przekracza kilkakrotnie obowiązujące normy. Dzięki rozważnemu wyborowi restauracji oraz przestrzeganiu podstawowych zasad higieny możemy uniknąć chorób układu pokarmowego.

We wszystkich pomieszczeniach, w tym w lokalach gastronomicznych, występują mikroorganizmy (bakterie, grzyby), które osiadają na przedmiotach znajdujących się w otoczeniu, w tym naczyniach, sztućcach czy serwetkach. Tego nie unikniemy. Jedzmy jednak z rozwagą.

 

Nie zjadaj bakterii

Wiele bakterii przedostaje się do naszego organizmu wraz z zanieczyszczonym pożywieniem. Dokładne umycie rąk przed przystąpieniem do jedzenia jest podstawą. Jeśli jemy poza domem, warto zwrócić także uwagę na lokal, w którym się stołujemy. Bakterie mogą zostać przeniesione na pożywienie z rąk kucharza czy kelnera lub znajdować się na przedmiotach,
z których korzystamy, takich jak sztućce, serwetki czy wykałaczki.

 

Pamiętając o myciu rąk przed każdym posiłkiem, zwracaniu uwagi na sposób podania żywności oraz miejsce, w którym jemy, możemy uniknąć poważnych chorób, np. wirusowego zapalenia wątroby typu A. Częste, zwłaszcza w okresie letnim, zatrucia pokarmowe w wielu przypadkach spowodowane są właśnie brakiem higieny tak osób przygotowujących, podających posiłki, jak również samych konsumentów - twierdzi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

Czyste ręce – jak to zrobić?

 

Poza wykształceniem w sobie zwyczaju mycia rąk należy nauczyć się, jak to robić. Aby pozbyć się większości bakterii znajdujących się na dłoniach, należy je dokładnie umyć letnią wodą i mydłem, zwracając szczególną uwagę na miejsca pomiędzy palcami i czubki palców. Dłonie należy myć około 30 sekund, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

 

O myciu rąk powinniśmy pamiętać szczególnie:

·        przed i po jedzeniu

·        po wyjściu z toalety

·        kiedy kaszlemy bądź kichamy

·        po przyjściu do domu

·        jeśli korzystaliśmy z komunikacji miejskiej

 

Restauracja – na co warto zwrócić uwagę?

 

Wybierając miejsce, w którym chcemy zjeść, zwróćmy uwagę na rodzaj pomieszczenia.


W miarę możliwości wybierajmy restauracje klimatyzowane, najlepiej zamknięte. Z raportu „Czysta serwetka?” wynika, że w takich pomieszczeniach jest znacznie mniej groźnych dla zdrowia mikroorganizmów (grzybów i bakterii) niż w nieklimatyzowanych, otwartych lokalach. Przyjrzyjmy się również, w jaki sposób obsługa podaje nam zastawę i serwetki.

 

Pamiętajmy!

Najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni.


ostatnia zmiana: 2009-08-18
Komentarze
Ostatnie:
20.08.2009 22:31
Dodał(a): ~giox
przed posiłkiem pogrzeb w tyłku ręce umyj po posiłku!!
Polityka Prywatności