Dodatek zawierającego kwas oleinowy tłuszczu do diety może poprawiać zdolność do zapamiętywania u szczurów - informuje "New Scientist".
Gdy po jednym lub dwóch dniach szczury poddano testom, okazało się, że te, które dostały OEA uzyskały lepsze wyniki - co sugeruje, że lepiej zapamiętały szkolenie. Dalsze badania wykazały, że OEA pobudza te same obszary, które biorą udział w powstawaniu nacechowanych emocjami wspomnień u ludzi.
Zdaniem naukowców podobny mechanizm ma sens z punktu widzenia ewolucji - jeśli zwierzę znalazło obfitujący w tłuszcze posiłek, korzystne było zapamiętanie, gdzie i w jaki sposób można go znaleźć. Ponieważ ludzie także wydzielają OEA, tłusty posiłek mógłby poprawiać również naszą pamięć. Jednak w ten sposób działają tylko korzystne dla zdrowia, nienasycone tłuszcze - na przykład oliwa z oliwek czy olej sojowy.(PAP)