Fistaszki, które nie uczulają
Orzeszki ziemne o mniejszej zawartości alergenów pozwoliłyby uniknąć wielu problemów z uczuleniami - informuje serwis "BBC News/Health".
Orzeszki udało się wyhodować zespołowi prof. Soheili Maleki bez użycia
genetycznych manipulacji, dzięki odpowiedniemu krzyżowaniu rozmaitych
odmian. Mają obniżony poziom uczulających białek, a niektóre alergeny
udało się wyeliminować całkowicie.
U osób uczulonych na orzeszki ziemne w razie kontaktu z nimi często
dochodzi do problemów z oddychaniem, a w ciężkich przypadkach do
groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego. Właśnie dlatego na wielu
produktach pojawiają się ostrzegawcze napisy - "Może zawierać orzeszki
ziemne".
Hipoalergiczne orzeszki byłyby bezpieczniejsze dla już
uczulonych, a w przypadku małych dzieci zapobiegałyby powstawaniu
alergii. Na razie jednak nie wiadomo, na ile trwałe okażą się ich
właściwości podczas typowej uprawy. Powinny trafić na rynek w ciągu
dwóch do pięciu lat.
Źródło: PAP
Foto: openphoto.net
ostatnia zmiana: 2010-06-08