W Katedrze Sadownictwa Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW powstała nowa odmiana jabłoni o nazwie “Chopin”. Nowa odmiana jabłoni, nosząca numer „U 7979”, to dzieło prof. dr hab. Emiliana Pitera, znanego z badań naukowych m.in. nad gruszą japońską i jej wdrożeniem do uprawy w Polsce oraz z prac hodowlanych których zadaniem jest pozyskanie nowych odmian. Jabłoń ma owoce o zielonej skórce, niekiedy z niewielkim rumieńcem, średniej wielkości, charakteryzujące się dobrym smakiem. Są również doskonałe do przetwórstwa.
Odmiana „Chopin” zgłoszona do krajowego rejestru odmian COBORU i
ochrony wyłącznego prawa, powstała ze skrzyżowania znanej, ale
nieuprawianej w polskich warunkach klimatycznych, zielonoowocowej
odmiany „Granny Smith”i mieszańca o symbolu U 211 o wcześnie
dojrzewających owocach.
„Chopin” wykazuje odporność na jedną z najgroźniejszych chorób – parcha jabłoni, i doskonale wpisuje się w coraz silniej rysujący się trend produkcji owoców ekologicznych i z ograniczeniem ochrony chemicznej. Drzewa wcześnie wchodzą w owocowanie. Owoce, podobnie jak odmiana rodzicielska, mają zieloną skórkę niekiedy z niewielkim rumieńcem, są średniej wielkości. Charakteryzują się dobrym smakiem, ale nadają się także do przetwórstwa. Zbiera się je w pierwszej połowie października. Trwają badania nad określeniem długości przechowywania tej odmiany i wiele wskazuje na to, że owoce będą dostępne także wiosną. Kilka lat jeszcze potrwają badania, zanim odmiana „Chopin” zostanie przekazana do produkcji sadowniczej w Polsce.